На кадъра, публикуван в групата Да извхърлим боклука, се виждат

...
На кадъра, публикуван в групата Да извхърлим боклука, се виждат
Коментари Харесай

Историята на един фалшив кадър: За колбас под погледа на Тодор Жи...

На фрагмента, оповестен в групата " Да извхърлим боклука ", се виждат майка и щерка с цялостна пазарска количка, а над рафтовете с артикули - алена петолъчка със сърп и чук, сложена сред портретите на Тодор Живков и Цола Драгойчева. Отстрани има табели с имената Борован и Галиче, в рубликата си " Проверка на обстоятелства ".

Народна република България - 1972 година Магазин в село Галиче, оцветена - гласи описанието към фотографията.

Публикацията, която има хиляди реакции, мнения и няколкостотин споделяния, оставя усещането, че има за цел да илюстрира българските магазини от времето на социализма.

 

Няколко неща вършат усещане - преди всичко, че продуктите в пазарската количка са надписани на британски. Освен това самата количка, както и количеството на продуктите и размерът на щандовете издават, че фрагментът евентуално е сниман в супермаркет - нещо нетипично за българските села както през социализма, по този начин и през днешния ден.

 

С назад търсене откриваме истинския кадър - същите майка и дете, същата пазарска количка и артикули... Но от горната страна, вместо портретите, виждаме лого A&P, а на мястото на табелата " Галиче " написа британската дума center.

 

Надписът A&P в действителност е името на към този момент несъществуваща американска верига (The Great Atlantic & Pacific Tea Company), позната като " дядото на модерния супермаркет ". В тази публикация са събрани този и още доста фрагменти от американски и европейски вериги, показващи развиването на супермаркетите през предишния век.

 

Голяма част от коментиращите под българските изявления незабавно са забелязали операцията и одобряват фотографията с комизъм:

" В Галиче през 1972 най-продаваният артикул е бил маршмелоу ".

 

" Баш от там е. Като дребен ме водеха в този дюкян. Беше цялостно с американски, немски, италиански и френски артикули. Нищо, че не се внасяха ".

 

" Eight o`clock coffee ми беше обичаното кафе! ".

 

" И ананаси е имало по наше време, и опаковки на латиница, и колички за извършване на покупки, туй Галиче ми е Париж... ".

Не липсват и консуматори, които са се хванали на " кукичката ":

 

" Бяхме спокойни и щастливи... И всичко беше същинско... ".

Заключение: Снимката, представяща магазин в Галиче от социалистическо време, е манипулирана, истинският кадър е от Съединени американски щати. Това от своя страна трансформира описанието на фотосите в погрешна информация.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР