На журналистически въпрос какъв знак дава България на Европа с

...
На журналистически въпрос какъв знак дава България на Европа с
Коментари Харесай

Алтернативите на президентското управление

На журналистически въпрос какъв знак дава България на Европа с решението си да не поддържа и да не е част от общата поръчка на множеството страни от Европейския съюз за доставката на снаряди за Украйна президентът Румен Радев отговори, че това е на страната ни.

Доколкото си припомням, за доставката на оръжия за Украйна. А България въпреки всичко е парламентарна, не президентска република. Освен това от времето на Джон Лок и Жан Жак Русо се счита, че суверен в страната е народът, а не кралят (или президентът). Дали нашият президент не се връща към едно предпросвещенско схващане за това кой е суверен?

От предходната пролет България се ръководи от президентски държавни управления, назначавани от един човек, чиято воля извършват. Сбъднала ли се е към този момент фантазията на Слави Трифонов за президентска република, даже без потребност от референдум? Но и в президентските републики, които са демокрации, като Съединени американски щати, а не диктатури като Русия, президентът не може да взима значими решения самичък без гласоподаване в Конгреса, където има действителна и нормално доста мощна съпротива. Нашият парламент към този момент се произнесе по въпроса за оръжията за Украйна . Но в този момент президентът взема " суверенно решение " за България.

 " ИТН " търси подписи за референдум за прекосяване към президентска република

Освен това въпросът е честен. Ако забележим един доста по-силен човек да влиза в къщата на различен, да малтретира жена му и децата му, можем ли да кажем - този спор не е наш, ние би трябвало да пазим неутралитет, а спорът да се позволи с мирни договаряния - преди агресорът да е напуснал дома на жертвата?

 Два трактата за ръководството на Джон ЛокС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Всички партии, които бяха в предходния парламент и се чака да намерят място и в идващия, а също и президентът, желаят България да продължи да бъде член на Европейския съюз и на НАТО. Има едно изключение - така наречен " Възраждане " на Костадин Костадинов. Какво е това възобновление? Изглежда, че това, за което Костадинов мечтае, е възобновление на онази България, която беше зложелател на НАТО и надлежно член на Варшавския контракт и зложелател на Европейската икономическа общественост (предшественика на Европейския съюз), възобновление на Народна република България, в чийто химн се загатваше Москва, само че не и София и чиято политическа полиция, наричана Държавна сигурност, беше филиал на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

 1984С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Костадин Костадинов споделя: " Избери свободата! " Този избирателен афиш идеално се вписва в " новоговора " от " 1984 " на Оруел, където Министерството на любовта се занимава с изтезания и промиване на мозъци, а Министерството на мира - с воденето на война. Имаме и различен, роден случай: Паметник на Съветската войска, окупирала България на 9 септември 1944 година, на който написа: " На руската войска освободителка от признателния български народ. " Тази независимост ли да изберем?

Знаем какво доведоха освободителите: убийства без съд и присъда на хиляди почтени хора, анти-Народен съд, концентрационни лагери, затваряне на границата към западния свят, непосредствено ръководство на България от Москва. Този " новоговор " е присъщ за машината за промиване на мозъци на Путин. Чуваме путинските тролове: участието в Европейски Съюз е иго, европейските страни са колонии на Съединени американски щати (архиврагът, Сатаната), а участието в Евразийския съюз е независимост за България, а Путин е избавител, който ще избави фашизирания и морално разкапан Запад.

(Впрочем въпросът с двойното избавление опира и до насаждането на робско самочувствие у нас - българите са били плебеи, които един път са били освобождавани от Цар Освободител (освободил и крепостните селяни в Русия и по тази причина в действителност наименуван Освободител), а повторно от Сталин, който ни е " освободил " от " фашистко иго ".)

Приказките за " морално разлагане " на Запада стават изключително цинични на фона на убийствата, опитите за убийства и затвор за Политковская, Скрипал, Литвиненко, Навални - на процедура всички критици на Путин. Но в този момент, когато Путин е разгласен за военнопрестъпник поради отвличането на деца от Украйна, деца, които се " превъзпитават ", с цел да повярват, че родната им Украйна е фашистка страна, а Путин е избавител и избавител, както и бомбардировките на жилищни квартали и лечебни заведения в Украйна, приказките за " моралната Русия " и " аморалния Запад " стават напълно неуместни.

Моралната разграничителна линия е към този момент ясна и безапелационна. Има безмилостен агресор, има и жертва. Има завоевателна война, има и героична опозиция на нападнатите, защита на тяхната татковина. Всички български партии, които имат късмет да бъдат в Народното събрание (с изключение на една), стоят от европейската страна на барикадата. Дори и тези естествени наши политици, които са срещу подкрепяне на Украйна с оръжие, признават, че Украйна е жертва, а Русия е поробител. И одобряват, че мястото на България е в Европейски Съюз и НАТО - тъй като без този мощен щит, който е за нас НАТО, ние ще бъдем идващите след Украйна в похода на Путин за " избавление " на Европа. Имахме към този момент едно такова " избавление " на 9 септември 1944 година
Така че във връзка с разграничителната линия, фронтовата линия Европа - Русия, нещата са ясни. Но какви биха били вероятните обединения след парламентарния избор в неделя? Ясно е, че в случай че не е допустимо да се образува коалиция, която да има парламентарна поддръжка от 121 гласа, България ще продължи да бъде ръководена от президентски служебни държавни управления най-малко до локалните избори наесен и тези избори могат да бъдат две в едно, парламентарни и локални. (Смятам, че управлението на ГЕРБ в действителност мечтае точно за това.)

 За публичния договорС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Едно допустимо (макар и малко възможно) ръководство след изборите би могла да предложи хартиената коалиция (партиите ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които желаеха връщане на хартиената бюлетина, създаваща по-добри благоприятни условия за имитация, в това число производство с една драскотина върху бюлетината на голямо количество недействителни бюлетини). Такава коалиция би могла да се назова и коалиция " Магнитски ". Защото трима министри и партийни функционери, свързани точно с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, станаха нежелани в Съединени американски щати по закона " Магнитски " - поради корупция и пране на пари. Най-голяма подготвеност за такава тройна коалиция имат от Движение за права и свободи . За ГЕРБ и Българска социалистическа партия тя ще е идеологически мъчно обяснима пред гласоподавателите им. Така че тази коалиция е малко допустима.

Много по-логична би била една коалиция на трите мощно проевропейски и пронатовски партии, които гласоподаваха и за подкрепяне на Украйна с оръжие, и изключително двете от тях, " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ, които очевидно ще си оспорват шампионата, изборната победа. Една от тях първа ще има опция да сформира държавно управление. По-трудно обяснима за техните гласоподаватели би била такава коалиция за " Продължаваме промяната " - " Демократична България " - поради " Магнитски ", обвиняванията към ГЕРБ за корупция по високите етажи, саботирането на правосъдната промяна.

 Борисов: Повече няма да съм министър председател и не ми пука какво ще кажат Борисов: Повече няма да съм министър председател и не ми пука какво ще кажат

Но в случай че Бойко Борисов се откаже да претендира за премиерска позиция, а той направи такива поръчки, тази коалиция или поддръжка за държавно управление на една от двете обединения от другата, с ясна и допустима за двете страни стратегия, е допустима. Проблемът е, че точно ГЕРБ прави предизборна акция с гневна изразителност против партиите на смяната и за " връщане към стабилността " , т.е. към тяхно ръководство. Във всеки избирателен клип Бойко Борисов гневно атакува Петков и Василев (в последната " Панорама " тази роля още веднъж изигра Делян Добрев). Това нападателно и внезапно опълчване би направило невъзможна такава коалиция сред партиите на смяната и ГЕРБ. А в случай че те не могат някак да се спогодят, надали ще е допустимо каквото и да било държавно управление след изборите.

 Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късноС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка


Ако ГЕРБ по този начин изрично и нападателно води война с партиите на смяната, гласуващите за ГЕРБ в действителност ще гласоподават за ново президентско служебно държавно управление. Защото постоянно държавно управление няма да има. Това ли желае ГЕРБ и за какво? Ами доста просто - поради изборите две в едно наесен, в които ГЕРБ, които имат мощни позиции по места, имат повече късмет да се върнат като първа мощ и да ръководят отново сами - или в коалиция жанр БКП-БЗНС (каквато е обединението ГЕРБ-СДС).

 Астероид. Триптих за края на светаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Яростните рецензии на ГЕРБ към ПП-ДБ (и единствено към тях) са изцяло безпочвени. Инфлацията е международен, а освен български проблем и тя в България е по-ниска, в сравнение с е в множеството други източноевропейски страни. Освен това доста за малко оживялото държавно управление на Петков, в една съвсем невъзможна коалиция, съумя да реши казуса с тоталната енергийна взаимозависимост на България от Русия . Изведнъж се оказа, че не сме тотално енергийно подвластни - отвори се отлаганият десетилетия конектор с Гърция, не се сбъдна прогнозата за мраз и апетит през зимата, в случай че не клекнем пред " Газпром ", усилиха се доста пенсии и заплати.

В неделя предстоят следващите парламентарни избори. Да мислим какво желаеме: ново служебно държавно управление или проевропейско постоянно държавно управление. (Не считам, че проруската и антиевропейска партия " Възраждане " би могла да завоюва повече от 10% от гласовете. И това им е много доста.) Да мислим каква България желаеме да имаме. Но и да помним, че всеки, който не гласоподава, в действителност гласоподава за статуквото. И непринудено приема да няма свои представители в новия парламент. Гласувайте в неделя! Ние, народът, който се състои от 7 (и повече с тези в чужбина) милиона свободни човеци, сме суверен в тази страна. Ако не гласуваме - не сме.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР