На извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС),

...
На извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС),
Коментари Харесай

Тристранката стигна до единодушие за мярката 60/40

На изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), което се организира в Министерския съвет обществените сътрудници единомислещо поддържаха програмата " 60/40 ".

В програмата влизат ограниченията, които са ориентирани към подкрепяне на работодатели, чието икономическо положение е наранено съществено ковид и които търсят способи за опазване на заетостта на служащите и чиновниците. Схемата в настоящия ѝ тип ще работи до на следващия ден - 30 юни. С измененията ще продължи да работи от 1 юли до до 30 септември, а при нужда и до по-късно. Тя към този момент ще е отворена и за наемане на безработни от Бюрата по труда.

Васил Велев от АИКБ съобщи, че всички работодателски организации поддържат импортирания план на Постановление за установяване на изискванията и реда за погашение на средства за опазване на заетостта на служащи и чиновници след интервала на изключителното състояние.
 До 18 млн. лв. нарастват разноските на общините поради ограниченията против COVID-19
До 18 млн. лв. нарастват разноските на общините поради ограниченията против COVID-19

Те упорстват за достъп до мярката 60/40 и опция за безлихвени заеми

От работодателската организация считат, че в плана са отразени всички техни оферти за модифициране на мярката 60/40 . Според него 1/3 ще се възползват от нея - към 700 000 работни места ще бъдат непокътнати. Това не е единствено поддръжка на заетостта и на приходите на хората, а на фирмите, което и приветстваме, акцентира Велев, само че и уточни, че другите ограничения за поддръжка на предприятията закъснели.

Българската стопанска камара (БСК), КРИБ и Съюза за стопанска самодейност (ССИ) също поддържат мярката 60/40 . Според КРИБ препоръчаният план на разпореждане е своевременен, нужен, вярно и добре структуриран и ще бъде потребен за опазване на заетостта на работодателите.
 Над 270 000 са безработните от рецесията
Над 270 000 са безработните от рецесията

Това сочат данните на Агенцията по заетостта

Министерство на труда и обществената политика (МТСП) се старае да откри сечението, с което да предложи смислени ограничения, които да поддържат работодателите и за запазването на заетостта им. В това увери общественият министър Деница Сачева при започване на съвещанието.

По 2 000 души приблизително дневно намират работа, като по-малко хора към този момент губят работните си места. Около 500 млн. лева ще коства осъществяването на плана на Постановление за установяване на изискванията и реда за погашение на средства за опазване на заетостта на служащи и чиновници след интервала на изключителното състояние.

Правителството има подготвеност да продължи мярката 60/40 и до края на годината. Мерките би трябвало да бъдат напълно законосъобразни и да дават отговор на нашите задължения, посочи Сачева и уточни, че не всеки път ограниченията удовлетворят всички, само че стремежът на общественото министерство е за положителни ограничения.

Сачева приема всички направени бележки и добави, че няма да има потребност от нищо в допълнение . От страна на работодателите няма да има потребност да вършат нещо друго с изключение на да заявяват дължимите си налози и осигуровки, увери общественият министър.

Сачева акцентира, че част от бележките ще бъдат взети под внимание. Тя не е съгласна с това, че се поддържат единствено работодателите , като ограниченията за надзор не престават да бъдат годни за недобросъвестните работодатели.

Припомняме, че на 5 април стана ясно, че страната поема осигуровките в схемата 60/40.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР