На извънредно заседание кабинетът Денков одобри законопроекта за държавния бюджет

...
На извънредно заседание кабинетът Денков одобри законопроекта за държавния бюджет
Коментари Харесай

Правителството одобри проектобюджета за 2024 г.

На изключително съвещание кабинетът „ Денков ” утвърди законопроекта за държавния бюджет за 2024 година. Заедно с това бе утвърдена и обновената средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за интервала 2024-2026 година, която съставлява претекстовете към законопроекта, оповестиха от Министерския съвет.

Бюджет 2024 и Актуализираната среднобюджетна рамка за интервала 2024-2026 година са създадени в границите на Маастрихтските критерии, се споделя в известието. Дефицитът за бранш „ Държавно ръководство “ е надлежно 2,9% от Брутният вътрешен продукт за 2024 година, 3,0% от Брутният вътрешен продукт за 2025 година и 2,5% от Брутният вътрешен продукт за 2026 година

Дефицитът за средносрочния интервал да бъде в границите на фискалните правила и ограничавания по националното и европейското законодателство, се споделя в известието. Условието е да има пари за нужните разноски. Акцентът на Бюджет 2024 е върху обществените политики, капиталовите стратегии и промените, финансирани както от националния бюджет, по този начин и от сметките за средства от Европейски Съюз.

Макроикономическата прогноза на Института за разбори и прогнози към МФ планува през 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт да се форсира до 3,2% заради повишаване на вложенията в стопанската система и постигане на размер от 205,8 милиарда лева За 2025 година и 2026 година Брутният вътрешен продукт ще се покачва с по 3%, гласи планът на Бюджет 2024.

Парламентът продължава с разглеждането на данъчните закони

През прогнозния интервал се чака инфлацията да продължи гладко да се забавя, следвайки предстоящата динамичност при интернационалните цени. Прогнозата е средногодишната инфлация да се намали до 4,8% през 2024 година, 2,8% през 2025 година и 2,2% през 2026 година Енергийните артикули ще имат негативен принос към инфлацията, дължащ се на предстоящото поевтиняване на транспортните горива.

Планираната консолидация на недостига на бранш „ Държавно ръководство “ до 2026 година се реализира макар забележителния резултат от отразяването в разходната част на предстоящите доставки в бранша на защитата през 2025 година

„ Бюджетната рамка е ясна, тя е дискутирана доста пъти, като бюджетът е написан при 3% недостиг на КФП. Заложени са задоволително доходи, които са съобразени с упования стопански напредък, както и с настоящото данъчно законодателство, в това число и данъчните промени, които Народното събрание одобри на първо четене. В разходна част има значително надграждане на съществуващит политики ”, съобщи на конференция министърът на финансите Асен Василев.

По думите му се резервират политиките за 125% от междинната работна заплата на учителите, както и тези в Здравната каса, свързани с разширение на извънболничната помощ и профилактиката, като бюжетът за здраве пораства с над 1 милиард. Василев акцентира, че се не престават политиките за подкрепяне на младите фамилии и тези, свързани с възстановяване на демографската картина в страната.

„ В този бюджет са увеличени разноските за стандарт за децата в детските градини и яслите, тъй че държавните и общински такива остават безвъзмездни ”, посочи финансовият министър. Той уточни още, че са планувани 87 милиона лв. за градеж на нови детски градини и учебни заведения. 10 млн. лв. се заделят за компенсации за родители, чиито деца не са били признати в детска градина – по към 507 лв. на дете, колкото е стандарът за прехрана на едно дете в заведение от подобен вид. Асен Василев сподели още, че се чака покачване с по 11 на 100 на приходите и пенсиите за следващата година.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР