На извънредно заседание днес Министерският съвет ще актуализира Бюджет 2019

...
На извънредно заседание днес Министерският съвет ще актуализира Бюджет 2019
Коментари Харесай

Правителството се събира извънредно заради сделката за изтребителите F-16

На изключително съвещание през днешния ден Министерският съвет ще актуализира Бюджет 2019 поради договорката за изтребителите F-16. На 10 юли държавното управление даде мандат на военния министър Красимир Каракачанов да подпише със Съединени американски щати договорите за покупка на осем самолета F-16 блок 70 и обвързваното с тях съоръжение и въоръжени е. Ден по-късно договорите бяха подписани.

 
Сумата от 2,1 милиарда лв. за новото въоръжение по контракта със Съединени американски щати би трябвало да се заплати едновременно, а не разсрочено, а средствата не са разчетени в Закона да бюджета. С актуализацията бюджетният недостиг ще се вдигне до малко над 2 %, при възможни 3 % по критериите за фискална дисциплинираност.
 
Очаква се доставянето на новите изтребители да се случи поетапно, до 2023 година.


 
Заради договорката за американските изтребители държавното управление ще емитира нови 200 милиона лв. вътрешен дълг под формата на 20-годишни облигации, като преди месец финансовото министерство съобщи издаване на други 300 милиона лв..
 
Подписаните от министъра на защитата контракти за закупуването на осем изтребителя F-16 и актуализацията на бюджета за актуалната година би трябвало да бъдат утвърдени и от Народното събрание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР