На извънредно заседание днес Министерският съвет прие пакет от данъчни

...
На извънредно заседание днес Министерският съвет прие пакет от данъчни
Коментари Харесай

МС прие пакета данъчни закони: 0% ДДС за хляба до средата на 2024, все още не е ясна ставката за ресторантите

На изключително съвещание през днешния ден Министерският съвет одобри пакет от данъчни закони, които би трябвало да прегледани от Народното събрание преди разискването на Бюджет 2024.

Промените плануват доникъде на идната година да се резервира нулевият Данък добавена стойност за хляба и брашното. Все още не е ясно дали ще остане понижената ставка за заведенията за хранене.

Получени оферти от ресторантьори и хотелиери за изсветляване на бизнеса. Една от ограниченията е да се вкарат ПОС терминали наложително във всички заведения 2, 3, 4 и 5 звезди и единствено най-малките да са освободени. Също по този начин, с цел да се изсветлят трудовите приходи в сектора, се предлага наложително да се заплащат по банков път заплатите в заведения с 2, 3, 4 и 5 звезди, като в същото време да има минимални ставки за личен състав, които да са по-високи от минималната работна заплата – за най-ниско платените длъжности те да стартират от 1000 лева, показват от финансовото министерство.

„ Ако всичко това бъде признато, тогава ставката от 9% Данък добавена стойност може да остане като краткотрайна мярка, защото хазната ще събере повече средства по този метод, в сравнение с през нарастване на Данък добавена стойност. Ако не бъде признато, поддържаме 20% Данък добавена стойност. Изборът е на Народното събрание – дали да одобри пакета от изсветляване или да одобри ставка от 20% Данък добавена стойност “, разяснява финансовият министър Асен Василев.

Предлага се също всички заведения за хранене, които са под оборот от 100 000 лева, да преминат на патентен налог. Така приходите от тяхната облага ще отидат непосредствено в общините, които по този начин или другояче упражняват надзор, а в този момент ще имат и един прекрасен източник на доход, изясни министърът.

Той напомни, че данъчните закони са били оповестени за публично разискване още в края на септември.

" След приемането им ще бъде закрепена и приходната част от бюджета и Народното събрание ще може да го одобри преди края на годината, сподели финансовият министър.

Асен Василев показа и част от параметрите на бюджета за идната година. Той е разчетен при инфлация от 4,8%, 3,2% действителен растеж на Брутният вътрешен продукт, размер на Брутният вътрешен продукт от 205 милиарда лева

Финалните планове зависят и от данъчните закони, тъй че след приемането им на първо четене в отрасловата комисия бюджетът ще бъде показан и придвижен към Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР