На извънреден брифинг ПП-ДБ отговарят на ГЕРБ, които преди час

...
На извънреден брифинг ПП-ДБ отговарят на ГЕРБ, които преди час
Коментари Харесай

ПП-ДБ призоваха Габриел да вземе мандата и преговорите да продължат

На ексклузивен брифинг ПП-ДБ дават отговор на ГЕРБ, които преди час потвърдиха неуспеха на договарянията за ротацията.

Преговорният екип на ГЕРБ - Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, описаха на конференция в централата преди час, че " Промяната " и Демократична България са отхвърлили всички техни оферти за министри и са отказали разновидността за споделена отговорност. Не са приели и вид, при който Денков и Габриел да сменят местата на министър председател и вицепремиер, а останалите министри да останат.

" Още преди седмица споделих ясно на госпожа Габриел и на преговорния екип, че аз нямам искания да бъда министър на външните работи, тъй че тази тематика не виждам за какво повече би трябвало въобще да се повдига. Предложих на госпожа Габриел и тя се съгласи по други механизми да можем да работим дружно във връзка с контактите с външния свят ", описа акад. Николай Денков.

След това той даде думата на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, който изиска амнистия за " това, което се случва сега ", което пък дефинира като " изцяло ненужно и нещо, което може да избегнем ".

Той напомни за декларацията, с който акад. Денков и Мария Габриел излязоха преди девет месеца и оповестиха общото си държавно управление, както и заложените в нея цели - промени, смяна в конституцията, битка с корупцията.

Иванов описа, че при започване на договарянията двете страни взели един преносим компютър и почнали да пишат на чисто. Взимали текстове от двата документа и дружно изработили нов обстоен текст. Тогава от ГЕРБ упорствали, че промените би трябвало да се гледат и като техен приоритет.
" Не разбирам за какво в този момент подписването на това съглашение се слага под подозрение като основа за това да продължим и надградим формулата, която разреши да излезем от най-дългата и сериозна политическа рецесия в цялата съвременна история на България ", сподели Иванов.

" Надяваме се на следващия ден, има софтуерно време, той да бъде подписан. Ние сме минали три пъти през този документ, т.е три преговорни стадия са минали през този документ, той е в доста висока степен на комплектност. Разбира се, в случай че има някакви съответни съображения, сме подготвени да продължим да работим по него ", сподели Иванов. ПП-ДБ са били подготвени да останат и да продължат договарянията с ГЕРБ през днешния ден, изясни той.

Кирил Петков описа, че по време на договарянията от ГЕРБ поискали спомагателни министерства, които от ПП-ДБ били подготвени да им дадат. И ги изчете: Министерство на вътрешните работи, нововъведения, екология, обучение и просвета, като с изключение на тях са желали Мария Габриел да бъде и министър председател, и външен министър.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР