На Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП се говори както за

...
На Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП се говори както за
Коментари Харесай

Трифон Панчев: Прехвърчат искри между „Позитано“ и президентската двойка Радев-Йотова

На Изпълнителното бюро (ИБ) на Българска социалистическа партия се приказва както за оставката на Корнелия Нинова, по този начин за доста други работи, сподели в, член на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и кмет на община Дряново. Резултатът от парламентарните избори е пагубен. В 7 области Българска социалистическа партия няма мандат, една от които е област Габрово. И в тази връзка аз самият подадох оставката си като член на ИБ, тъй като считам, че политическата просвета изисква да се носи отговорност, даже и по този метод, с подаване на оставка. И считам, че всеки един от нас носи отговорност за резултата, който е доста неприятен и в последна сметка ръководителят на партията постъпи по същия метод, което считам, че е вярно за партията в тази обстановка, тъй като ще смъкна напрежението от вилнеещите страсти. Хората по структурите са обезверени и следва втори тур. Прехвърчат искри сред „ Позитано “ и по ред аргументи и неизказани посред им работи, както разбрахме през днешния ден от съвещанието на бюрото и от конференцията.

Моето персонално мнение е, че

структурите са зад президентската двойка

на всички места се декларира поддръжка и през оставащите дни до неделя главното, с което ще се занимаваме, е това президентът Радев да завоюва на втори тур.

За връзките сред президента Радев и фактически знаем прекомерно малко. Странно е по какъв начин в продължение на цялостен мандат и в този момент по време на предизборната акция ние на всички места заявявахме, че сме с Радев, той ни поддържа, ние го поддържаме... Да, несъмнено, обикновено е в политиката да прехвърчат искри, само че за мен е странна реакцията, която сега показва ръководителят на партията и до каква степен това ще повлияе на резултата занапред следва да разберем.

Аз не мисля, че е редно да се обвързва партийният резултат на Българска социалистическа партия с другата акция за президент, с Инициативния комитет на президента, където доста общественици, кметове от Българска социалистическа партия, включително и аз, младежи участваха. Да, факт е, че сега има подписка, която е подписана от значително членове на Националния съвет, делегати на конгреса, кметове, известни лица от левицата, които желаят оставката на Нинова, само че те я желаят тъй като тя неприятен човек или не я харесват по някаква друга причина, а поради неприятния резултат, който понесе Българска социалистическа партия на тези избори. И фактически аз считам, че би трябвало да се понесе отговорност. Още повече, че това, че ръководителят на партията подава оставка не значи, че при един идващ избор той не

може да се кандидатира и още веднъж да завоюва изборите

Аз считам, че достойното държание е фактически да потърсиш избор на доверие от хората, които са те избрали, точно от социалистите, които преди близо две години, с директния избор, който направихме тогава, поддържа безапелационно госпожа Нинова. Дали нещо се е трансформирало от този момент, занапред ще разберем.

Аз не знам дали това, че Нинова разгласи със забавянеподкрепата си за втори мандат на Румен Радев беше някаква тактика чисто предизборно, неточност, доверчивост или фактически има някакъв подобен по-задкулисен миг във всичките тези взаимоотношения. Трудно ми е да преценява и имам вяра, че единствено времето би могло да покаже каква е истината.

Аз считам, че има немалка част от българските социалисти, които поддържат госпожа Нинова, само че сигурно има и от ден на ден гласове за смяна. Виждаме, че

резултатите от избор на избор стават все по-лоши

Прави усещане, че измененията, които се вършат, най-елементарният образец, който мога да дам е с кандидатските листи и водачите, ами ние на три избора излизаме с съвсем един и същи лист от хора и резултатите са пагубни. Няма по какъв начин в най-големите градове, в най-големите МИР-ове ние да сме четвърта и пета политическа мощ и да се борим за нещо по-различно като резултат.

Другото, което желая да кажа е, че аргументът, че структурите или някой вътре в партията е работил против, срещу, или просто не е работил, ми се струма някак си несъстоятелно, тъй като виждате, сега първа политическа мощ е „ Продължаваме промяната “, които нямат структури. Те тук-там даже листите не си бяха напълнили напълно и все пак резултатът им е в пъти по-висок от нашия. Така че считам, че би трябвало да се вгледаме в себе си и да забележим за какво хората избират другите, а не нас. И аз си мисля, че отговорът не е толкоз сложен да го забележим, просто би трябвало да се замислим по посланията и по физиономиите, които предлагаме на гласоподавателите. Аз считам, че партията би трябвало да върви към безспорна смяна, ребрандиране. Посланията ни би трябвало да бъдат разнообразни, тъй като нашият гласоподавател главно е застаряващото население, което, както виждате с тази пандемия сега се топи със страшни темпове. И в случай че ние не се отворим към младежите, към работещите хора, партията няма да има вероятност.

Аз считам, че изборът на балотажа е доста елементарен. Имаме един претендент, за който знаем малко, въпреки че заема обществена служба, какъвто е ректорът на Софийския университет – претендент на ГЕРБ, и от другата страна е един човек, който към този момент пет години заема позицията, на която се намира. Всички го познаваме малко или доста. Видяли сме и положителните, и неприятните му страни. Аз надалеч не мога да кажа, че Румен Радев е непогрешим и че не е допускал неточности, и че занапред няма да позволява неточности. Но за мен, и считам за огромна част от българските социалисти, изборът е явен. И той е да подкрепим генерала.

Разбира се,

вътрешнопартийните проблеми

са една от аргументите за неприятния резултат на Българска социалистическа партия на парламентарните избори. Вътрешнопартийните несъгласия, които към момента не могат да бъдат изгладени по ред аргументи...Това е нещо обикновено, считам, че всяка партия ги има. Но проблемите са доста по-комплексни от просто някакво вътрешно напрежение в партията. Аз считам, че концепциите, с които излизаме, методът, по който приказваме, посланията не доближават до хората. Или те ги чуват и си споделят: „ Да, да, това не е неприятно, но ние желаеме това другото, новото, особеното “. Смятам, че е извънредно време Българска социалистическа партия да се модернизира и да стартира да се движи в посоката, в която се движат сега модерните леви партии. Вижте в цяла Европа левите партии са във напредък. Ние сме единствената лява партия в Европа вв момента, която е в такова положение. И считам, че повода е в нас. Ние сега...основният зложелател на партията сега е, ние се борим с джендър идеологията, главният проблем за нас е Македония, машините и още две-три неща. Хората сега нямат какво да ядат. Не могат да си платят сметките за тока, ние приказваме за неща, които...Да, значими са за обществото, при всички положения, само че не считам, че са предпочитани.

Предполагам, че до края на седмицата, в почивните дни ще бъде призован Национален съвет и там към този момент ще се разясняват всички тези решения, които предстоят и имам вяра, Българска социалистическа партия ще излезе на прав път.

Ще бъде ли възможен правоприемник на Корнелия Нинова Крум Зарков

не мога да разясня. Това са безспорни спекулации. В Българска социалистическа партия има доста хора с капацитет, с качества, с визия, с харизма. Но аз отново споделям, би трябвало първо да е оповестено съревнование, с цел да разясняваме състезателите, които вземат участие и кой какви шансове има. В последна сметка ръководител на партията е Корнелия Нинова и тя ще продължи да бъде ръководител и в идващите няколко месеца. И имам вяра, че в случай че вземе верните решения през идващите няколко месеца тя има огромни шансове да се стабилизира отпред на партията. Не мога да разясня дали тя ще уточни като собствен правоприемник, само че мога да кажа, че и, и Кристиан Вигенин са извънредно качествени хора и всеки един от тях би съдействал сигурно за развиването на партията.

Смятам, че тематиката за би трябвало да я затворим. Не по отношение на това, че той не би взел участие или би взел участие. Аз считам, че той от дълго време е изгубил облика на социалист. Факт е, той е човек с голямо въздействие в нашите структури, само че считам, че той повече може да навреди, в сравнение с да помогне сега на който и да е било от претендентите и процесите, които ще се случват в партията. И откровено се надявам да остави младите и да гледа това, с което се занимава сега.

Бих споделил едно: В партията има доста готови хора и имам вяра, че младото потомство, което занапред настава в нашата партия, има доста огромен капацитет. Има хора като, като Цветелина Пенкова, като още доста... Българска социалистическа партия има бъдеще.

В нашата партия гласове всевъзможни постоянно е имало и постоянно ще има. На Изпълнителното бюро си казахме, че ще свикаме Националния съвет и на него разумното е да бъдат определени група от хора, които са част от ИБ все още, може би и някои отвън тях, част от Националния съвет, който би могъл да способства. И несъмнено ръководителят в оставка също би трябвало да взе участие в този развой, това е повече от наложително.

Още - във видеоматериала:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР