На изборите за членове на Европейския парламент от Република България

...
На изборите за членове на Европейския парламент от Република България
Коментари Харесай

ЦИК носи цялата отговорност за изгубените преференции от машинния вот

На изборите за членове на Европейския парламент от Република България в 3000 секции се организира машинно гласоподаване. В сряда късно вечерта бяха оповестени и резултатите от него.

По време на предизборната акция, както и в самия избирателен ден информацията за машинното гласоподаване бе по-скоро обвързвана със кавги и проблеми. Те включваха забавянето на публичната поръчка и прехвърлянето на отговорността сред предходната и актуалната Централна изборна комисия (ЦИК), провеждането на поръчката в последния миг – което фрапантно редуцира периодите за доставка на машините, създадени особено за България. Липсата на съответно обществено показване на машините за гласоподаване в допълнение способства за терзанията на обществото във връзка с правилното отразяване на резултатите.

В допълнение ЦИК одобри с решение № 358-ЕП методически инструкции по отношение на машинното гласоподаване за членовете на секционните комисии (СИК) чак на 20 май вечерта (решението е оповестено в 20:38 часа) – дни преди изборния ден. Това се случи и откакто всички образования на районните изборни комисии бяха минали – по график те са се състояли сред 16 и 19 май. Според изявление на Стефан Митков от компанията снабдител „ Сиела Норма “ към 16 май към момента се е правил одит на машините.

От изброеното излиза наяве, че членовете на РИК на процедура не са били подготвени по издадените от ЦИК методически инструкции за работа с машините. Що се отнася до членовете на секционните комисии – част от тях също са минали образование преди 20 май, а за останалите времето до изборите е било прекомерно малко, с цел да могат да се приготвят по допустимо най-хубавия метод.

С оглед на това не е инцидентно, че информацията за проблеми с регистрираните от машините резултати залива медийното пространство в дните след изборите.

Настоящият разбор на Института за развиване на обществената среда демонстрира организационно заложените дефицити, заради които ЦИК авансово опорочи машинното гласоподаване, а както се оказва от оповестените данни за изборните резултати, и отчитането на преференциите.
Организационно заложените дефицити
Част от книжата, които ЦИК изготвя за всеки тип избори, са изборните протоколи. Те се попълнят от членовете на секционните изборни комисии. От тези протоколи излиза наяве каква е информацията, която комисиите ще регистрират и обработват.

По време на европейските избори се организира машинно гласоподаване в 3000 от общо 12 032 секции, ситуирани на територията на страната. В тези 3000 секции имаше специфични протоколи, в които общият брой действителни гласове, получени в изборния ден, са разграничени на:
получени от гласуването с машина; получени от гласуването с хартиени бюлетини.
В раздела на протокола за систематизиране на действителните гласове по партии, обединения и инициативни комитети, както и за съответните претенденти не е планувано същото разделяне (гласове от машини и гласове от хартиени бюлетини). За да бъдат отразени резултатите, се постанова да се извърши авансово сумиране на данните от секционната комисия. Тази специфичност основава предпоставки за механически неточности и пропуски при пресмятането и преместването на данните от секционните комисии и усложнява процедурата.
Къде са преференциите ?
Следващият образец онагледява горепосочените проблеми в процеса, като сходни могат да бъдат следени и в други изборни региони.

В секция 80 в 23-ти изборен регион София-град (234610080, тук може да видите сканиран протокол, направен от СИК) са дали своят вот общо 231 жители – от тях 110 с машина. Според общия протокол, обобщаващ данните от гласуването с хартиени бюлетини и с машина, преференциално са дали своят вот 65-има гласоподаватели. Данните от независимия машинен протокол обаче демонстрират, че 60 от гласувалите с машина гласоподаватели са отбелязали и преференция.

По-внимателен обзор на данните демонстрира, че 13 претенденти, представители на разнообразни политически субекти, са получили повече преференции от машинното гласоподаване, в сравнение с има регистрирани за тях в общия протокол. Този проблем визира както парламентарно показани партии (с членове в комисията), по този начин и извънпарламентарни партии: " Движение 21 ", Движение ЗАЕДНО, " Българска социалистическа партия за България ", " Демократична България ", ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация.

В този случай изрично твърдим, че в секцията преференциите от машините не са били пренесени в систематизирания протокол, който става част и от формалните резултати.

За да бъдат отстранени проблеми като посочения нагоре, със свое решение ЦИК при повторното въвеждане на данните прави корекции на несъответствията, преди да разгласява окончателните резултати. В посоченото решение ЦИК поправя 6000 механически неточности.
Въпреки поправките
Въпреки поправените 6000 неточности разбор на изборните данни от 3000 секции с машинно гласоподаване демонстрира, че в близо 40% от тях преференциите на хората, дали вота си с машина, не са регистрирани или са пропуснати преференции, или е позволена техническа неточност, останала в окончателните резултати, оповестени от ЦИК. Проблемът, разпознат в показаната нагоре секция 80 в София, се повтаря в още 1138 други секции. Засегнати са всички взели участие в изборите партии и обединения.

Ролята на Централната изборна комисия не се свежда само до образование на изборната администрация (за което стана дума по-горе), нейна е и отговорността за създаването на изборните протоколи и разпоредбите за отчитане на резултатите. Най-важната роля на администрацията е да регистрира вярно вота на жителите, а както се вижда от данните нагоре, тук има редица пропуски.

 

Някои от въпросите, които могат да бъдат сложени

 

предвид на посочените проблеми, са:

Защо бе належащо данните от машинното гласоподаване да бъдат обработвани от секционните комисии, което явно сътвори предпоставки за неточности? Защо не бе предоставено на нито една комисия да извърши контролно преброяване и да съпостави разписките от машинното гласоподаване и машинния протокол, който се генерира автоматизирано? Защо ЦИК не предприе отстраняването на тези пропуски преди публикуването на окончателните резултати? Дали част от изчезналите преференции могат да пренаредят листата на някоя от 5-те партии и обединения, получили мандати в Европейския парламент? Какви ограничения ще вземе ЦИК, с цел да се избегнат същите проблеми на идните локални избори, където определянето на мандатите на общинските съветници и разбъркването на листите може да са въпрос на доста по-малък брой гласове, а с машини ще се гласоподава в 6000 секции?

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР