На интернет страницата на Националното тол управление (НТУ) www.bgtoll.bg е

...
На интернет страницата на Националното тол управление (НТУ) www.bgtoll.bg е
Коментари Харесай

Как да си върнем парите от неоснователно платени такси за винетка

На интернет страницата на Националното тол ръководство (НТУ) www.bgtoll.bg е публикувано заявлението за възобновяване на безпричинно платени такси, което водачите, платили повече от три нарушавания годишно, би трябвало да подадат, с цел да получат парите си назад, оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура ".

Според промените в Закона за пътищата водачите няма да бъдат глобени за придвижване без е-винетка повече от три пъти годишно. Това значи, че в случай че в границите на една календарна година едно пътно транспортно средство е било записано три пъти да употребява платената пътна мрежа без закупена винетка, следващо негово придвижване без платена такса няма да се смята за административно нарушаване и няма да се глоби. Срокът, очакван в Закона за пътищата, в който би трябвало да се възстановят сумите, е пет работни дни. 

Направените досега планове от Научно-техническо управление демонстрират, че ще са нужни към 5 млн. лева за възобновяване на недължимо платените суми на водачите.

Друга смяна в Закона за пътищата е свързанa с корекцията на сбъркана винетка. Според промените, когато при издаването на електронна винетка е позволена неточност при обявление на не повече от три признака и/или липсва знак от регистрационния номер на пътното транспортно средство, в това число на страната, в която е записано, или на неговата категория, се разрешава промяна от съответните длъжностни лица. За да бъде осъществена корекцията, е належащо винетката да е към момента годна и да бъде подадено заявление за смяна на позволена техническа неточност по реда на член 10а, алинея 3б от „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) от страна на притежателя или ползвателя. 


Когато се откри, че в България съществува пътно транспортно средство с еднакъв на в началото заявения във винетката регистрационен номер, заявителят би трябвало да показа доказателства за заплатената от него винетна такса. Заявлението за смяна на позволена техническа неточност може да бъде изтеглено от уеб страницата www.bgtoll.bg.

Изтича валидността на към 340 000 годишни винетки през февруари

За осъществени корекции след 10 февруари 2023 година смяната в данните на електронната винетка има деяние от момента на издаването й. Срокът на валидността й е до приключването на периода на в началото издадената. Според признатите законодателни промени след осъществена промяна след 10 февруари при сбъркана винетка на притежателя, на вписания ползвател и на лидера на ППС не се постановат санкции за нарушавания, регистрирани в интервала на годност на в началото издадената винетка. Също по този начин не се образува административно-наказателно произвеждане, а формираните се приключват. Ако настояването бъде задоволено и корекцията бъде осъществена, платената обезщетителна такса предстои на възобновяване. За да бъде възстановена собственикът или ползвателят би трябвало да подаде заявление за възобновяване на безпричинно заплатени такси. Срокът, очакван в Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата, в който би трябвало да се възстановят сумите, е пет работни дни. 

В случаите на сбъркана винетка не се възвръщат санкции и имуществени наказания, наложени с наказателни постановления или електронни фишове, както и обезщетителни такси, когато е изработен отвод за промяна.

В началото на февруари Народното събрание утвърди общ законопроект за промени в Закона за пътищата, който планува най-много три да са наказванията за пътешестване без електронна винетка в границите на една календарна година. Разпоредбите, предвиждащи налагането на предел на санкциите, влизат в действие със задна дата от 1 януари 2019 година Съгласно настоящите разпореждания на Закона за придвижване по пътищата санкцията за придвижване без винетка е 300 лв.. До приемането на промените се стигна след митинг на поданици на село Пролеша, които се жалваха от насъбрани санкции за неплатени винетки.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР