На илюстрацията – мисията “Кепстоун около Луната. Image credit :

...
На илюстрацията – мисията “Кепстоун около Луната. Image credit :
Коментари Харесай

Ден 1 след извеждането към Луната: Кепстоун се сблъска с проблеми с радиовръзката, Фотон е в отлично състояние

На илюстрацията – задачата “Кепстоун ” към Луната. Image credit: NASA

. Продължаваме с интерес да следим новата американска задача до Луната, която бе изстреляна на 28-ми юни, а през вчерашния ден, на 4-ти юли, бе дефинитивно доведена на вярната траектория към естествения ни сателит. Самият “Кепстоун ” на НАСА, който съставлява 12-U CubeSat, се е сблъскал с непредвидени проблеми с радиокомуникацията със Земята. На другия полюс е модулът “Фотон ” на Рокет Лаб, който е в чудесно положение, комуникира обикновено и е в подготвеност за разширена задача. 

Относно “Кепстоун ”, НАСА разгласява през днешния ден следната информация: проблемите с връзката са зародили по време на постоянна радиокомуникационна сесия с антените на Дийп Спейс Нетуърк. Благодарение на първия повсеместен и на втория непълен радиосеанс екипите са получили информация, че траекторията на “Кепстоун ” е точна и че на борда има задоволително гориво. Това разрешава на екипа да организира няколко дни по-късно нужните маневри за смяна на орбиталната позиция. Засега управлението се пробва да възвърне радиоконтакта и да разбере какво тъкмо се е случило.

Относно “Фотон ”, откакто транспортният модул докара “Кепстоун ” на вярната траектория към Луната, той бе преконфигуриран в независим неестествен сателит. По информация от Рокет Лаб всички бордови системи работят обикновено и има задоволително гориво за реализиране на вторични задачи.

“Бихме могли да отидем на доста забавни места с “Фотон ” оттук нататък ”, оповестява Питър Бек, създателят на Рокет Лаб.

Това допуска, че в случай че настъпи най-лошият вероятен сюжет с “Кепстоун ” – т.е. в случай че екипът не възобнови работоспособността на задачата, тя би могла да бъде избавена от “Фотон ”. В подобен случай модулът ще бъде въведен в орбита към Луната. 

Но това би било следващото доказателство, че в последните години частният бранш се оправя доста по-добре от една държавна организация като НАСА. Вярно, 12-U CubeSat-ът е издигнат от компанията Адвансд Спейс, само че по поръчка на американската галактическа организация и е нейна благосъстоятелност. От друга страна “Фотон ” е напълно планиран и е благосъстоятелност на Рокет Лаб. Ако се стигне до такава степен “Фотон ” да избавя задачата и самичък да извършва задачите на “Кепстоун ”, това ще е забавен процес, само че въпреки всичко ще е с помощта на частната компания. НАСА евентуално би желала да има личен галактически уред в орбитата, където през идващите години построи станцията “Гейтуей ”.

{fcomment}  

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР