На илюстрацията – мисията “Кепстоун около Луната. Image credit :

...
На илюстрацията – мисията “Кепстоун около Луната. Image credit :
Коментари Харесай

Американската мисия Кепстоун коригира успешно за трети път курса си към Луната

На илюстрацията – задачата “Кепстоун ” към Луната. Image credit: NASA

. Продължаваме да следим с интерес полета на “Кепстоун ” – първата задача от програмата на НАСА “Артемис ”, която цели установяването на непрекъснато роботизирано и пилотирано наличие в окололунното пространство и на повърхността на Луната. В понеделник, на 25-ти юли, автоматизираната лунна станция сполучливо възпламени за трети път моторите си, коригирайки своя курс към естествения ни сателит. “Кепстоун ” продължава да е в чудесно положение и всички бордови системи работят обикновено.

Съгласно информацията, публикувана от НАСА, след осъществяването на маневрата “Кепстоун ” се намира на 1.25 милиона километра от Земята и се движи със скорост 267 метра в секунда. Автоматичната лунна станция ще извърши още няколко маневри, преди да дойде в окончателната си орбита към Луната.

Пристигането остава планувано за 13-ти ноември. Това е радикално друг метод за достигането на естествения ни сателит – спомнете си, че астронавтите на НАСА от програмата “Аполо ” в края на 60-те и при започване на 70-те са пътували три дни към Луната. Но полетната скица на “Аполо ” е била напълно друга – корабите са били изпращани към естествения ни сателит по така наречен траектория на свободно връщане. Дългото пътешествие на “Кепстоун ” има други преимущества – достигането на Луната става с най-малък разход на гориво. 

Напомням на читателите, че задачата на НАСА “Кепстоун ” бе изстреляна на 28-ми юни чрез ракета “Електрон ” на американската компания Рокет Лаб. 

Инфо: НАСА

{fcomment}

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР