На Христо Иванов скоро няма да му се наложи да

...
На Христо Иванов скоро няма да му се наложи да
Коментари Харесай

Двама юнаци със скъпи байраци

На Христо Иванов скоро няма да му се наложи да плаче
Всеобща е славата на политиците, че имат уязвимост към високия стандарт. Българската реалност през последните 30 години неведнъж го е потвърждавала. И в случай че има такива, които са платили политическата цена на пристрастеността си към първокласните парцели, скъпите коли, екзотичните екскурзии, има и други, които доста държат да показват пред обществото своето сиромахомилство, с ясното схващане, че прикриват истината от хората. Като изваден от учебно заведение за мормони, в последните пет години пред обществото, в ролята на „ безпаричен “ герой за истина, се изявява една политическа случайност на име Христо Иванов.

Само преди дни в ефира на бТВ, в отговор на въпрос – с какви пари живее на месец, Иванов трезво показа, че взимал 1500 лева като партиен водач на „ Да, България “. Разбира се, побърза да посочи, че брачната половинка му е юрист. Вероятно по този начин се е надявал, че ще притъпи породилото се у фена подозрение, който момент преди този момент е чул, че партиен водач, татко на две дребни деца, има прихода на продавачката от кварталния супермаркет. Едва ли единствено тъй като телевизионното изявление е част от рекламния пакет, който партийното обединяване „ Демократична България “, част от което е Иванов, е платило на бТВ, само че водещият Антон Хекимян не се усъмни в думите на своя събеседник. Дори когато и Радан Кънев, който също е юрист, сподели, че междинният му месечен приход е към 2500 лева Няколко дни по-късно, явно посъветван от пиарите си, този път пред Нова телевизия, Христо Иванов даде малко по-правдоподобното пояснение, че фамилията му живее с към 3500 лева Месечно.

Къде е казусът с опита, изключително на Христо Иванов, а и на лидера на листата на „ Демократична България “ Радан Кънев, да се вършат на по-бедни, в сравнение с в реалност са. На първо място, в случай че Кънев съумява да си докара едвам по 2500 лева като столичен юрист, то това не би била добра препоръка за него.

Що се отнася до Христо Иванов – той пропусна да посочи, че като глава на четиричленно семейство, с неговите 1500 лева заплата от „ Да, България “, той на процедура обрича най-близките си на битие на прага на бедността. А това не е правилно. Всеки, който познава всекидневието на Иванов, знае, че по традиция всяка заран той обича да си взима кафе от известна международна марка, където междинната цена на напитката е 5-6 лева

Като представител на изживяващата се за елит „ жълтопаветна “ каста, Христо Иванов e заставен да посещава централни софийски кръчми, предлагащи гурме кухня и с цени доста над общодостъпните. Изчисленията на най-голямата синдикална организация у нас – КНСБ, от началото на месец май 2019 година демонстрират, че за обикновено битие на четиричленно семейство са нужни най-малко 2442 лева месечно, т.е. към приходите, които Иванов получава би трябвало да се прибавят и най-малко още 942 лева от брачната половинка му, която той показва като юрист, с цел да покрива фамилията най-елементарните си потребности. Е, след уточнението излиза наяве, че към 2000 лева към фамилния бюджет прибавя брачната половинка на проваления някогашен министър.

Коя е Йорданка Иванова
За Йорданка Стефанова Иванова не се знае доста. Нито като министър, нито и по-късно като политик, Иванов не се е появявал на обществено мероприятие с майката на двете им деца – по-голямото, от които скоро би трябвало да навърши пет години. За сметка на това, като министър на правораздаването Христо Иванов постоянно пътува в командировки, съпроводен от Надежда Йорданова, която е шеф на кабинета му. Йорданова последва Иванов и в партийното строителство и сега е измежду най-близките му хора в управлението на „ Да, България “.

Съпругата на Христо Иванов в действителност е юрист, с значимото конкретизиране, че е вписана в Софийската адвокатска гилдия като „ младши юрист “ от третия път през септември 2017 година Преди това Иванова два пъти не се явява пред изпитната комисия. Липсват данни „ младшият юрист “ да работи за огромно адвокатско сдружение. Като адрес на своята процедура даже е показала фамилен парцел в столичния квартал „ Гео Милев “.

Повече за уговорките на брачната половинка на ръководителя на „ Да, България “ откриваме в уебсайт за интернационална конференция, отдадена на отбраната на персоналните данни, която би трябвало да се организира при започване на идната година в Брюксел. Оказва се, че Йорданка Иванова е докторант в Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”, като написа дисертация за новата правна рамка на Европейски Съюз за отбрана на данните (GDPR) и нейното взаимоотношение с изкуствения разсъдък. Във визитка Иванова е добавила, че четири години е била чиновник на Европейската комисия и е приключила право на Европейски Съюз в холандски университет. От къде младшият юрист и докторант получава към 2000 лева на месец?

Под хиляда лв. от тях Иванова би трябвало да взима като стипендия от Софийския университет. Останалите би следвало да получава от адвокатски възнаграждения, в случай че има такива, а може би u се постанова да употребява насъбрани от близкото минало средства. Макар и за малко, работата на Йорданка Иванова в Европейската комисия би могла да изясни сериозните спестявания, които фамилията е имало към 2014 година Когато Христо Иванов става министър на правораздаването, първо в служебното държавно управление на Георги Близнашки, а по-късно и във втория кабинет „ Борисов “, той действително се оказва без един ден трудов стаж отвън неправителствения бранш.

В продължение нацяло десетилетие Иванов се прехранва като стипендиант, а по-късно и като бенефициент на неолиберални задгранични фондации, свързани директно или индиректно с мизантропа Джордж Сорос, дали началото на „ професионалното протестърство “ у нас. Оказва се, че Иванов е даже с отнети адвокатски права, тъй като е измежду малцината представители на тази специалност, които не са платили наложителната си адвокатска такса.

През 2015 година Иванов заявява спестявания в размер на едвам 2900 лева и 5500 лева джобни пари, колкото има и брачната половинка му. Йорданка Иванова обаче заявява и два банкови влога с обща сума от 137 000 евро. Година по-късно, когато безславно абдикира от властта след неуспеха на правосъдната му промяна, при Иванов няма смяна, нищо, че като министър заплатата му е била най-малко три пъти по-голяма от актуалната, която твърди, че получава. Йорданка Иванова регистрира 143 000 евро в банкови влогове, 1204 $ и малко над 5000 лв., както и закупуването за 10 000 лева на автомобил.

Колко от спестяванията на Йорданка Иванова от Брюксел са останали към днешна дата не е известно, тъй като след излизането си от държавното управление, Христо Иванов не е подавал декларация за приходите на фамилията си. През 2016 година той към момента не беше партиен водач, за 2017 година липсват данни управлението на „ Да, България “ да е заявило приходи и парцели, а по-късно, с смяната на Антикорупционния закон, бе признато, че водачите на извънпарламентарните партии не са длъжни да заявяват какви приходи имат.

По всичко наподобява, че до момента в който „ Да, България “ стартира да заплаща заплата от 1500 лева на ръководителя си, Христо Иванов и двете му невръстни деца са разчитали на парите на Йорданка Иванова. За това приказват и данните, че в интервала март-юни 2017 година, към този момент като партиен лидер, Иванов даже не е плащал наложителните си здравноосигурителни вноски към НЗОК. Има и различен вид – Иванов да е получавал пари на ръка, които не е бил задължен да регистрира, само че което би могло да се окаже проблем при една бъдеща данъчна проверка.

Кой финансира „ Да, България”?
Въпросът с финансирането съпътства „ Да, България “ още в месеците преди нейното вписване и несполучливото u присъединяване в парламентарния избор през март 2017 година Тогава стана ясно, че в огромната си част даренията са били правени от самите кандидат-депутати или от лица, свързани с олигархичния кръг „ Капитал “, предвождан от сегашния обвиняем Иво Прокопиев.

И въпреки тогава от „ Да, България “ да заявиха, че всичките им приходище бъдат обществено притежание, партията от дълго време спря да разгласява донорите на интернет-страницата си. Но се е наложило да се регистрира пред Сметната палата. От доклада за 2018 година се схваща, че партията е получила под формата на дарения 115 000 лева, а от членски импорт още 38 000 лева

Плащанията са в размер на 165 000 лева, т.е. регистриран е негативен баланс от 12 000 лева 69 000 лева били платени за заплати, 13 000 лева за осигуровки, както и 66 000 лева за услуги, по 5 хиляди лв. са регистрирани за други разноски и за материали. Сумите звучат прекомерно скромни за интензивностите на „ Да, България “ през предходната година, само че да приемем, че за наема на зали в първокласни хотели или столични молове са употребени преференциални цени. Като доста от политическите партии, наподобява и „ Да, България “ разчита на дребна група великодушни и сигурни спонсори, които преди всичко имат легални приходи и по този начин дават отговор на изискването, че могат да са донори. А при една възможна насрещна инспекция елементарно ще могат да опровергаят подозрението, че сумата, която са превели по партийната сметка, в действителност им е била дадена от някой, чиято идентичност не би трябвало да се разкрива. На второ място – донорите би трябвало да вземат участие в тясното партийно управление.

Един от най-големите донори на „ Да, България “ се оказва Ивайло Мирчев – известният блогър и притежател на компания в областта на осведомителните технологии, надлежно претендент за народен представител през 2017 година Миналата година Мирчев е дарил 9 800 лева, т.е. малко под прага, който изисква обявление на произхода на средствата. Друг спонсор на „ Да, България “ е Георги Илиев, станал прочут като раздавач на „ гратис кафе “ при митингите от 2013 година През предходната година той прави най-малко две дарения на обща стойност 7800 лева С какво се занимава Илиев, който има четири деца, не е доста ясно, с изключение на, че е измежду главните уредници на митинги или обществени начинания на партията.

Спонсори на „ Да, България “ се оказват Мануела Малеева и майка u Юлия Берберян. 2000 лева подаяние е направила и Надежда Йорданова, която като всички изброени, без Берберян, са членове на Изпълнителния съвет на „ Да, България “. Преди финала на акцията за Европейските избори е видно, че за 2019 година „ Да, България “ ще би трябвало да заявява надалеч по-висок размер на даренията, предвид на огромните разноски на обединението „ Демократична България “.

Видно е, че претендентите им за евродепутати разчитат на скъпоструваща реклама в интернет-сайтове и в обществените мрежи. Вторият в листата на „ Демократична България “ Стефан Тафров се популяризира във Facebook към този момент две седмици като „ Царя на Организация на обединените нации “. Коалицията на „ Да, България “, ДСБ и така наречен „ Зелено придвижване “, представлявано от Владислав Панев, някогашен кадър на Иво Прокопиев, даже са наели рейс, а претендентите не излизат от телевизионните студиа.

Статистика, направена от Института за развиване на обществената среда, основан от организационния секретар на „ Да, България “ Антоанета Цонева, демонстрира, че обединението „ Демократична България “ изпреварва като заплащания редица парламентарно показани партии, които употребяват съществени дотации. Как по този начин Христо Иванов, Радан Кънев, Стефан Тафров са пети по направени разноски от политическите сили у нас, изпреварващи партията на Валери Симеонов и даже Движение за права и свободи, ще стане ясно едвам след провеждането на вота, когато докладите за акциите бъдат декларирани в цялостен размер.

Парадоксът е в това, че единствено за реклама в две от малките екрани, обединението, зад която прозират ползите на олигархичния кръг „ Капитал “, заплаща толкоз, колкото е излязла издръжката на „ Да, България “ за цялата 2018 година

Към момента е ясно, че с цел да имат опция за изявление в утринния блок на бТВ, Иванов и Кънев са платили най-малко 102 000 лева на малкия екран. Засега липсват данни какви пари „ Демократична България “ е платила за реклама по Нова телевизия, само че надали е под 50 000 лева, тъй като е видно, че 25 500 лева съдружното обединяване е дало за пропаганда през ефира на Дарик радио.



Любопитен доклад
Особено любопитно наподобява докладът на обединението, що се отнася до предизборната реклама в четири уеб страницата, които, въпреки и официално с разнообразни притежатели, имат изцяло съвпадаща публицистична политика. Макар да няма и ден, в който всевъзможни техни мнения, постинги в обществените медии и акценти от изявленията в малките екрани, да не намират отражение в най-малко по 2-3 изявления в „ Клуб Зет “, „ Медиапул “, „ Дневник “ и „ Капитал “, въпросните издания са сключили контракти за отразяване на акцията на „ Демократична България “ на символичната цена от по 3000 лева

За съпоставяне – ръководещата партия ГЕРБ, чието наличие във въпросните издания е надалеч по-скромно, имат контракти за предизборната акция, чиято стойност е към 10 пъти по-висока. Но откакто Христо Иванов може да твърди, че фамилията му живее с бюджет сред 1500 и 3500 лева на месец, за какво изданията на Иво Прокопиев да не настояват, че популяризират следващото ГМО на олигархията – „ Демократична България “, за нищожната сума от 3000 лева?

Всъщност, със сиромахомилството си Иванов и Кънев освен, че не печелят доверие, само че таман противоположното – демонстрират порочната скица за дарителство за партиите, които не употребяват държавни дотации. Освен това, за консервативна България, в случай че един партиен водач не може да устоя личното си семейство, по какъв начин чака да получи доверието на хората, с цел да ги ръководи? Някак си джендърски би изглеждало. Поне едно е несъмнено – на Христо Иванов скоро няма да му се наложи да плаче. По личните му самопризнания, последният път, когато е ронил сълзи (от радост), е било преди пет години, когато е станал министър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР