На фона на затягането на мерките, лекарите в COVID отделенията

...
На фона на затягането на мерките, лекарите в COVID отделенията
Коментари Харесай

COVID отделенията и Спешната помощ изнемогват заради коронавируса

На фона на стягането на ограниченията, лекарите в Коронавирус отделенията и медиците от Спешната помощ изнемогват поради напора на пациенти. Има ли свободни места в лечебните заведения и ще издържи ли здравната ни система?

По думите на лекари спомагателни кревати могат да се открият за пациенти с ковид, само че няма задоволително медицински личен състав. Лекарите дават по 24-часови наряди, а постоянно се постанова и ексклузивен труд.

В Столичната незабавна помощ сигналите също зачестяват и доближават до 330 за 12-часова промяна. Във връзка с огромния брой неимунизирани и претоварването на здравната система Българската болнична асоциация ще изиска неимунизираните против COVID-19 да заплащат част от лекуването си. Предложението ще бъде импортирано в Министерството на здравеопазването.

Повечето пациенти на доктор Светлана Първанова, шеф на Коронавирус отделението в МБАЛ „ Княгиня Клементина “ са в приблизително тежко положение, а към две трети са на О2. Смените са по 24 часа, а дежурни са двама лекари, две медицински сестри и двама санитари, които се грижат за над 35 пациенти.

„ Напоследък се вижда наклонност към изцяло заети кревати. Хората работят, лекарите, сестрите и санитарите на лимита на силите си. Щом се освободи легло, в границите на деня се заема “, изяснява Първанова.

В двете Коронавирус обособения в Многопрофиланата болница за интензивно лекуване „ Княгиня Клементина “ работят 16 лекари и 16 сестри. В едното поделение към този момент има три спомагателни кревати. „ Много мъчно към този момент може да се поемат още повече кревати с повече пациенти, изнемогваме. Непрекъснато се покачва натискът и напрежението “, споделя доктор Петров.

А от столичната незабавна помощ оповестяват за все по-чести случаи, в които пациенти ги търсят за домашно лекуване, което натоварва още повече системата. „ За страдание може да изпуснем незабавен пациент в животозастрашаващо положение. Безкрайно тежко е, на ръба на човешките благоприятни условия е да се издържи “, сподели представителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

За една 12-часова промяна се получават сред 70 и 100 сигнала, свързани с Коронавирус -19.

По данни на Столичната районна ревизия общият брой на леглата в София за Коронавирус пациенти е 1600, от тях 253 са за интензивни случаи. Свободните са 304, като за интензивно лекуване има единствено 33.

У нас към този момент е разрeшена използването на моноклонални антитела за лекуване на COVID-19, въпреки че Eвропейската организация по медикаментите към момента ги прави оценка. Те се предлагат при хора, които не са на кислородна терапия, само че са с висок риск от тежко протичане на вируса.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР