На фона на войната в Украйна, пандемичната Ковид криза и

...
На фона на войната в Украйна, пандемичната Ковид криза и
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Границата е пробита, знае се кога камерите няма да работят


" На фона на войната в Украйна, пандемичната Ковид рецесия и инфлацията, тематиката с бежанците остана на назад във времето. Но нито бежанците са намалели, нито рисковете за сигурността са намалели. И по трите съществени маршрута към Европа има нарастване още от м.г. Нивата наближават предпандемичната 2019 г. Предишното държавно управление неглижира опазването и контрола на югоизточната ни граница ", разяснява някогашният боен министър Ангел Найденов в предаването " Денят ON AIR ".
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 646
В Центъра за проучване на защитата и сигурността наблюдават казуса с мигрантския поток освен към България, само че и към Европа. Найденов цитира данни, съгласно които за 5 месеца са предотвратени 35 000 опита за незаконно прекосяване - приблизително по 330 на денонощие. Към момента има 7500 хванати бежанци, към 800 на вход, 1000 на излаз и 5700 навътре в страната. 

" Това са равнища два пъти по-високи от предходната година. Това трябваше да даде учредения за по-бърза реакция от страна на страната. Границата е пробита, не се поддържа в редовност. Техническите системи, измежду които сензорни термовизьори, в една част не работят. Дадени са милиони за високопроходими коли за граничните патрули, само че мъчно можем да ги забележим като напредване. Мерките, които виждаме в този момент, са закъснели. По отношение на бежанците имаме пробив в националната сигурност ", съобщи Найденов пред Bulgaria ON AIR. 

Той е безапелационен, че има хора от Министерство на вътрешните работи, които покровителстват каналите за незаконни мигранти. И евентуално най-голяма част от тях са в системата на " Гранична полиция ".

" Знае се по кое време в коя част по границите ще бъде изключен токът, с цел да не работят охранителните системи, знае се където е трябвало да бъде изсечена растителността, с цел да не пречи на наблюдението, а не е направено ", уточни някогашният боен министър.

Той уточни по какъв начин как защитата може да бъде ефикасна.

" Когато приказваме за възпрепятстващото оборудване, сама по себе си оградата не може да спре бежанците. Дори по границата на Съединени американски щати с Мексико има опити за превъзмогване. То е част от една сложна система, която включва както оборудването, по този начин и системите за наблюдаване в дълбочина от 3 км от граничната вадичка. Граничарите могат да видят приближаващи групи и да има реакция с високотехнологичните коли ", сподели Найденов.

Той разяснява и новата фаза на войната в Украйна. По думите му от основно значение е контраофанзивата на украинските елементи в Херсонска област.

" Украинските войски изземват самодейността, това е първият от новите моменти. Херсон е град със стратегическо значение, първият огромен град завзет от съветските елементи. Той обезпечава сухопътен достъп до Крим, от там минава и най-големият водоснабдителен канал за Херсон ", посочи военният специалист.

Като основен миг уточни също офанзивите против летища, бойната авиация на черноморския флот на територията на Крим.

" Никой не може да се усеща недостижим и в сигурност. Важен миг е и войната на дроновете - Русия получава стотици дронове от Иран, които могат да носят прецизни бомби, дронове камикадзе, които сами по себе си могат да бъдат крилати ракети. А Украйна получава 800 дребни дронове от Тайван, и други микродронове за видео наблюдаване ", разясни Ангел Найденов  Ангел Найденов Ангел Найденов е препоръчан за министър на защитата.   Найденов е определен за национален. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР