На фона на високите и постоянно променящи се цени на

...
На фона на високите и постоянно променящи се цени на
Коментари Харесай

А1 си осигури зелен ток на фиксирана цена в следващите 10 години

На фона на високите и непрекъснато изменящи се цени на електрическата енергия в последните месеци - единствено от началото на март борсовата сила в България е варирала сред 420-840 лева на мВтч. - бизнесът все по-често търси различни решения. Един подобен образец са дълготрайните контракти за доставки на зелена сила на закрепена цена, които с изключение на сигурност дават опция и за реализиране на критериите за енергийна самостоятелност и ESG (Екологично, обществено и корпоративно управление) на европейско равнище.

Тази седмица да вземем за пример телекомът А1 България подписа десетгодишен контракт с " Реналфа " (акционер в компанията е и издателят на " Капитал " Иво Прокопиев) за доставката на 20 хиляди мВтч зелена сила годишно. В случая силата ще идва от слънчев парк с конфигурирана мощ от 33 мВт в Южна България, а въпросните 20 хил мегаватчаса за А1 съставляват към половината от работния потенциал на инсталацията на годишна база.

" Климатичните промени несъмнено са най-голямото предизвикателство на 21 век. Идокато цифровите технологии могат да подкрепят устойчивото развиване, невижданият растеж на трафика на данни по време на пандемията от COVID-19 принуди промишлеността да усили потреблението на електрическа енергия до невиждани равнища.

Като част от А1 Telekom Austria Group сме наясно с отговорността си към околната среда и сме си сложили амбициозна цел: да станем въглеродно неутрална компания до 2030 година Това ще бъде реализирано, като понижим въглеродния си отпечатък и последователно преминем към потребление на електрическа енергия от възобновими източници ", разяснява Александър Димитров, ръководител на Управителния съвет и основен изпълнителен шеф на А1 България, промяна ".
Реклама
А изпълнителният шеф на " Реналфа " Юри Катанов разяснява: " Корпоративните контракти за дълготрайна доставка на електрическа енергия са гръбнакът на енергийния преход и сме доста щастливи да обявим първия подобен контракт с превръщане на индустриалния график на ВЕИ производителя към потребностите на

клиента ".
Какво тъкмо е PPA
Накратко това са дълготрайните контракти за покупко-продажба на електрическа енергия (Power Purchase Agreements - PPAs) от ВЕИ източници, които обезпечават предвидимост на разноските за години напред и понижават доста ценовия риск на енергийната борса.

Те подсигуряват доставка на сила на по-ниски и най-важното постоянни цени от борсовите. Основната логичност на PPA е да се подписа съглашение за доставка на сила със период от 7, 10, 12 или 15 години и закрепена цена за целия този интервал. На пазара съществуват разнообразни модели PPA, които да отговорят на разнообразните потребности и желания на бизнеса и са подобаващи за по-големи корпоративни и индустриални консуматори. Допълнително такива контракти дават опция да се показва безапелационен ангажимент за запазване на околната среда и стабилно развиване пред клиентите и вложителите, с което да се покрият регулационни условия, да се усъвършенства ESG (Environmental, Social and Governance) рейтингът на компанията или да се генерират спомагателни финансови и маркетингови преимущества.
Реклама
На фона на войната в Украйна и рисковете в доставките на съветски газ и нефт Европейски Съюз и България в частност би трябвало да насърчат спомагателното развиване на ВЕИ бранша, което ще им обезпечи самостоятелност и предвидимост.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР