На фона на спора между организацията “Активни потребители и биолози

...
На фона на спора между организацията “Активни потребители и биолози
Коментари Харесай

БНТ: РЗИ-Бургас вземат проби от морето по БДС, “Активни потребители” - по европейски изисквания

На фона на разногласието сред организацията “Активни консуматори ” и биолози от СУ и държавните институции за чистотата само че морето ни, Българска национална телевизия ревизира един от значимите елементи. А точно - по какъв начин се вземат пробите. Биолозите, които работят с “Активни консуматори ”, обявиха че техните измервания са осъществени при тъкмо съблюдаване на европейските условия. Техните проучвания са финансирани с европейски средства по Програмата за възобновяване и развиване. Проектът е на стойност над 20 милиона лв. и ще продължи още три години.

Техните проби са взети в стерилни контейнери, потопени на 30 см от повърхността на място в морето с дълбочина 1 метър.

“Нас ни интересува водата на плажа, там където са хората, а не къде е заустването ", разгласи доктор Сергей Иванов, началник на план " Микробиологични опасности в околната среда ". Той е от хората, изнесли данните, че на плажовете по Южното Черноморие има ешерихия коли.

В репортажа беше показан и отговора на РЗИ-Бургас, които не са разкрили рисковата бактерия. Те не издават тъкмо по какъв начин вземат пробите, на каква дълбочина и в какви контейнери. Отговорът им е, че всичко се прави БДС. От здравната ревизия обаче подчертават на това, че лабораторията, употребена от “Активни консуматори ”, е нелицензирана и се съмняват в достоверността на данните.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР