На фона на шума в западните медии около китайския план

...
На фона на шума в западните медии около китайския план
Коментари Харесай

Тайният световен план на Китай

На фона на шума в западните медии към китайския проект за разрешаване на спора в Украйна, който беше показан на 24 февруари, остана неусетен доста по-концептуалният проект на китайското управление за гарантиране на световната сигурност. Тази обстановка никога не е случайност, а координирана игра на западните страни.

На 20 февруари осведомителна организация “Синхуа ” разгласява отчет за „ Хегемонията на Съединени американски щати и нейните рискове “, в който се изброяват доста случаи на корист с „ правото на мощния “ от страна на Съединени американски щати. Този документ твърди, че Съединени американски щати следват своя проект за поддържане на надмощие посредством образуване на „ цветни революции “, поддържане на районни спорове и даже прибягване до отприщване на война под прикритието на поощряване на демокрацията, свободата и човешките права. Съединените щати, употребявайки „ манталитета на Студената война “ и „ блоковата политика “, ползват селективен метод към интернационалното право, като употребяват или отхвърлят неговите правила по свое убеждение и по този метод се стремят да наложат правила, които служат на личните им ползи в име на поддържане на " интернационален ред, учреден на правила ". На 21 февруари китайското външно министерство разгласява „ Концептуалния документ на самодейността за световна сигурност “. В текста се показва, че китайският президент Си Цзинпин започва Инициативата за световна сигурност, призовавайки страните да се приспособяват към фрапантно изменящия се интернационален пейзаж в дух на взаимност и да се оправят със комплицирани и взаимосвързани въпроси на сигурността по взаимноизгоден метод. Тази самодейност има за цел да се оправи с главните аргументи за интернационалните спорове, да усъвършенства ръководството на световната сигурност, да насърчи взаимните интернационалните старания за обезпечаване на по-голяма непоклатимост и сигурност в една нестабилна и изменяща се ера и да насърчи дълготраен мир и развиване в целия свят. Същия ден Пекин беше хазаин на конгрес, проведен от Китайската асоциация за социална дипломация на тематика „ Инициатива за световна сигурност: предлагането на Китай за решение на проблемите със сигурността “. Министърът на външните работи Цин Ган изнесе съществена тирада на форума, като разгласи, че Китай публично започва „ Концептуалния документ на Глобалната самодейност за сигурност “. Трябва да се означи, че Си Цзинпин за първи път разгласи Инициативата за световна сигурност на годишната конференция на форума Боао за Азия на 21 април 2022 година По този метод представянето на документа от 2023 година е директно продължение на авансово оповестените оферти. Според мен моментът за това е определен сносно от Китай, защото международната стопанска система към момента не се е възстановила от следствията от пандемията и вниманието на страните от „ световния юг “ беше ориентирано към силата и храните проблеми със сигурността, с които бяха оставени лице в лице.

Информационната офанзива на Запада против Русия и обвиняванията ѝ в непредизвикана експанзия ясно демонстрираха на света двойните стандарти на западната политика. В тази изразителност бомбардирането на Югославия и противозаконната война в Ирак просто бяха забравени от западните медии „. Страните без директна васална взаимозависимост от Запада обаче не не помниха това и бяха сюрпризирани, че следващият боен спор в света, този път в Украйна, получи толкоз доста несправедливо внимание. Именно в тази обстановка Китай предложи своето решение на световните проблеми. През 2022 година това обръщение беше адресирано до Азия, поради мястото, където беше изразено и езика за „ азиатското семейство “, а през 2023 година тези оферти бяха изпратени до целия свят и разпространявани посредством китайския проект за разрешаване на спора в Украйна. Западът обаче в началото се опита да дискредитира тази самодейност. На 18 февруари, когато Ван Йи, началник на офиса на Комисията по външни работи към Централния комитет на Комунистическата партия на Китай, разгласи проект за разрешаване на спора в Украйна, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели същия ден, че Съединените щати имаха информация, че Китай обмисля опцията да доставя на Русия оръжия и муниции. Малко по-късно “Блумбърг ” заяви, че Съединени американски щати и техните съдружници се притесняват, че проектът на Пекин в Организация на обединените нации може да бъде подсилен от други страни, които не са се включили към глобите на Съединени американски щати и Европа против Русия. На 24 февруари Китай разгласява своя „ украински проект “ от 12 точки, а единствено няколко часа по-късно същата организация “Блумбърг ” излезе със известие, цитирайки анонимни източници, че Съединени американски щати считат, че Китай към този момент доставя на Русия несмъртоносно военни съоръжение. Всичко беше направено, с цел да се подкопае престижът на Китай като безпристрастен наблюдаващ в този спор и способността му да го позволи.

Фактът, че водещите западни медии безусловно подцениха китайския „ Концептуален документ на Инициативата за световна сигурност “ приказва за умишлена акция на „ осведомително безмълвие “. Резултатите от търсенето с “Гугъл ” за този документ ще демонстрират най-вече азиатски източници. Пълен разбор на китайската самодейност от западни специалисти може да се откри единствено във Фондация “Джеймстаун ”, американска неправителствена изследователска организация, основана във Вашингтон и представляваща по своята същина обичайния „ мозъчен концерн ” “. Китайският „ Концептуален документ за самодейността за световна сигурност “ съдържа шест съществени концепции и правилото. Първият е ангажимент към визия за обща, всеобхватна, споделена и устойчива сигурност. Същността на метода е да се зачита и подсигурява сигурността на всяка страна, да се поддържа сигурност както в обичайни, по този начин и в нетрадиционни области и да се ангажира със съдействие, сигурност посредством политически разговор и мирни договаряния. Второто е зачитането на суверенитета и териториалната целокупност на всички страни. Този принцип още един път разрешава на Китай да напомни политиката на „ обединен Китай “, при която Тайван се признава за негова неразделна част, а всяка друга позиция се възприема като опит за нарушение на териториалната целокупност на Китай. Третото е спазването на задачите и правилата на Устава на Организация на обединените нации, учредена на интернационалното право и главните правила на интернационалните връзки. Отстояване на престижа на Организация на обединените нации като съществена платформа за ръководство на световната сигурност за елиминиране на „ манталитета на Студената война “, блоковата борба и хегемонизма. Четвъртият принцип в действителност е концепцията за " неделима сигурност ", т.е. гарантирането на личната сигурност не би трябвало да се прави за сметка на сигурността на други страни. Именно този принцип беше в основата на плановете на съглашения със Съединени американски щати и НАТО за гаранции за сигурност, които Русия приготви през декември 2021 година, само че Западът реши да ги пренебрегва. Петият принцип е ангажимент за спокойно разрешаване на разликите и разногласията сред страните посредством разговор и съвещания, без корист с едностранни наказания, които единствено основават повече компликации и затруднения. Шестият финален принцип е да се поддържа сигурност както в обичайни, по този начин и в нетрадиционни области. Тук Китай приканва всички страни да изхождат от правилата на необятни съвещания и да работят дружно за разрешаване на районни разногласия и световни проблеми като тероризъм, изменение на климата, киберсигурност и биосигурност.

Тези общи правила са посочени в разделите „ Приоритети за съдействие “ и „ Платформи и механизми за съдействие “. Документът разказва методите на Китай за справяне с световните провокации пред сигурността и реализиране на непоклатимост в разнообразни райони, в това число „ горещи точки “, в това число Украйна, Африка, Близкия изток и Корейския полуостров. Разделът „ Окончателни механизми за съдействие “ допуска, че самодейността ще се основава в огромна степен на съществуващата мрежа от водени от Китай многостранни организации, където има доста въздействие. Например, като Шанхайската организация за съдействие, БРИКС, АСЕАН, както и платформи за договаряния под формата на Китайско-африканския конгрес за мир и сигурност, Форума за сигурност в Близкия изток, Форума ”Сяншан ”. Като практическо средство за реализиране на задачите за сигурност, Китай е подготвен да даде на други разрастващи се страни 5000 образователни места през идващите пет години, с цел да образоват експерти, които да се оправят с проблемите на световната сигурност. Обобщавайки „ Концептуалния документ на Инициативата за световна сигурност “, американски специалисти от Фондация “Джеймстаун ” искрено декларират, че Китай предлага различна скица за постамериканската архитектура на интернационалната сигурност. Те акцентират, че документът е ориентиран към „ властнически или полуавторитарни страни в Африка, Азия и Латинска Америка, които може да се почувстват принудени да избират “ сред Съединени американски щати и Китай в „ зараждащата се световна битка сред демокрациите и автокрациите “. Въпреки че представители на китайското външно министерство акцентират, че тяхната самодейност не е ориентирана против никого и не изключва никоя съответна страна от препоръчаните подходи към сигурността, техният категоричен намек за битката против международната надмощие не оставя подозрение, че Китай е зает в дипломатическа битка против Съединени щати. Трябва да се признае, че Китай към този момент има триумфи в това, даже там, където преди този момент опциите на Съединени американски щати се смятаха за неограничени. Възстановяването на дипломатическите връзки сред Иран и Саудитска Арабия с присъединяване на Китай западните медии към този момент не можеха да го „ заглушат “. Този дипломатически триумф ясно сподели, че Съединените щати към този момент не дефинират политиката в Близкия изток. Очевидно Съединените щати чакат същия път, само че в световен мащаб, по който в този момент минава Франция със загубата на въздействието си в Африка. Следователно китайската самодейност за световна сигурност има шансове за триумф, тъй като предлага опция на международен ред, построен върху универсални демократични полезности, които Западът носи по света с огън и меч. Китай заявява, че всяка страна има право да дефинира бъдещето си наедно с останалите. В Азия тази самодейност беше третирана доста внимателно, както демонстрират изследванията, Китай има обичайно комплицирани връзки с директните си съседи, като Виетнам. В Латинска Америка и Африка обаче сходно предложение може да откри необятна поддръжка. През декември 2015 година, до момента в който присъстваше на Форума за китайско-африканско съдействие, Си Цзинпин предложи издигане на китайско-африканските връзки до равнището на „ всеобхватно стратегическо партньорство “, употребявайки за първи път фразата „ Китайско-африканска общественост с обща орис “. На 3 септември 2018 година, говорейки на срещата на високо ниво на Китайско-африканския конгрес за съдействие в Пекин, китайският водач показа предложение за „ взаимно създаване на още по-близка китайско-африканска общественост със споделена орис “. Така Китай демонстрира на страните от африканския континент тяхното значимо място в историческия развой на създаване на общественост с обща орис на човечеството. Разбира се, еднакъв принос на всяка страна към бъдещия международен ред е априори неосъществим заради разликата в икономическия, военния и политическия капацитет, само че предложенията на Китай въпреки всичко наподобяват като привлекателна опция на страните от „ незападния “ свят. В същото време, без идеологическа основа за съдействие, пълноценна идея от тази самодейност няма да работи и ще бъде жизнеспособна, до момента в който върви в подтекста на борба с хегемонията на Съединени американски щати. Ето за какво, даже Русия да тръгне отпред на тази китайска самодейност, тя постоянно има опция да предложи лична идеологическа идея за бъдещето на целия свят, а и към този момент има подобен опит.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР