На фона на шпионската афера, свързана с ареста на бившия

...
На фона на шпионската афера, свързана с ареста на бившия
Коментари Харесай

Предстои затягане на закона срещу шпионска дейност в Австрия

На фона на шпионската спекулация, обвързвана с ареста на някогашния сътрудник на Федералната работа за отбрана на конституцията и битка с тероризма Егисто От, която занимава тези дни австрийската общност, министърката на правораздаването Алма Задич разгласи в радиоинтервю през днешния ден стягане на онази част от закона, засягаща шпионска активност. Според заповедта за арест Егисто От   " систематично е събирал секретни обстоятелства и констатации, които не са предопределени за обществеността, както и персонални данни от полицейските бази данни за да ги съобщи на (бившия член на управителния съвет на Вайеркард, бел. ред.) Ян Марсалек и незнайни представители на съветските управляващи ", написа през днешния ден в просторен материал уеб сайтът на радиото и малкия екран ОРФ.

В бъдеще шпионажът, осъществяван от непознати разследващи служби, ще бъде незаконен в Австрия освен в случай че е ориентиран против австрийските ползи, само че и в случай че са шпионирани други страни или интернационалните организации, оповестяват от Министерството на правораздаването.

Министърката на правораздаването Задич приказва през днешния ден за " пропуските ", които би трябвало да бъдат отстранени. " Трябва да подсигуряваме, че всички шпионски действия в Австрия са наказуеми, без значение от това против кого са ориентирани ". Вече се приготвя подобаващ план. Тя чака бързо решение. Последните вести ясно демонстрират, че " тези пропуски в наказателното право би трябвало да бъдат затворени ", съобщи министърката.

В момента настоящият член 256 от Наказателния кодекс планува, че " всеки, който сътвори или ръководи загадка разследваща работа във щета на Република Австрия или подкрепя такава разследваща работа по какъвто и да е метод, се санкционира с отнемане от независимост от шест месеца до пет години ". 

Виена е седалище на голям брой интернационалните организации като Организация на обединените нации, ОССЕ и ОПЕК, както и на доста дипломатически задачи, напомня ОРФ и добавя: в това време заради моментната юридическа уредба Австрия се счита за релативно безвредно " работно място " за задграничните разследващи и секрети служби.

В момента за престъпно закононарушение се смята единствено шпионирането на австрийско министерство да вземем за пример, само че не и в Организация на обединените нации. Изключение има единствено за военните разследващи служби - те по принцип са неразрешени. Но даже съветската разследваща работа ФСС (Федерална работа за сигурност) не се дефинира като такава, отбелязва материалът на ОРФ.

Инициативата на Задич, която е министърка от квотата на партия " Зелени - Зелена опция ", като цяло е подкрепена от съдружния сътрудник, Австрийската национална партия. Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер съобщи също пред австрийското радио, че " по-строгите санкции " в региона на шпионажа са " безусловно нужни ". Министърът на вътрешните работи обаче обвърза утвърждението си с искане, което Зелените до момента отхвърляха, а точно: в бъдеще на управляващите да бъде позволено да прехващат и телефонни диалози, извършени посредством месинджър-мрежи (социални мрежи). Карнер прикани за " интернационален стандарт ", съгласно който " актуалните форми на връзка също могат да бъдат следени от полицията след правосъдна заповед ". 

На конференция генералният секретар на Австрийската национална партия Кристиан Щокер също се изрече в поддръжка на стягането на ограниченията, като уточни, че други европейски страни разполагат със доста повече благоприятни условия за следствие. Сега задачата е да се откри решение за разширение на наблюдението, което да е и законосъобразно.

Представителите на опозиционните партии също се изрекоха позитивно за  предложението на министърката на правораздаването.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР