На фона на продължаващите сражения в Украйна, една новина предизвика

...
На фона на продължаващите сражения в Украйна, една новина предизвика
Коментари Харесай

Колко опасни са снарядите с обеднен уран, които САЩ възнамеряват да предоставят на Украйна

На фона на продължаващите сражения в Украйна, една вест провокира съществени терзания. Става въпрос за решението на администрацията на американския президент Джо Байдън да даде на Киев снаряди с обеднен уран. Това се случи след траяли няколко седмици диспути по въпроса по какъв начин да бъдат оборудвани танковете „ Ейбрамс “, които Съединени американски щати изпращат в Украйна. Англия към този момент достави Киев с сходни боеприпаси, което беше разкритикувано от Кремъл. Руският държавен глава Владимир Путин означи, че армията на страната също разполага с такива оръжия и може да ги употребява. Какво в действителност съставляват тези снаряди и какви опасности крие потреблението им?

The Biden administration is expected to provide Ukraine with depleted-uranium rounds following weeks of internal debate about how to equip the Abrams tanks the U.S. is giving to Kyiv
— The Wall Street Journal (@WSJ)
Обеднен уран

Учените означават, че обедненият уран съставлява компактен непряк артикул, останал след обогатяването на урана. Той е към 40% по-малко радиоактивен от естествената уранова руда, само че все пак, защото е тежък метал, е мощно отровен. Плътността му е висока и се употребява като противотежест в самолети и ракети, както и за радиационна отбрана. Състои се най-вече от изотопа U-238, както и доста ниски равнища на U-235 (той се употребява най-вече като гориво за зареждане на нуклеарни реактори) и U-234.

Важно е да се означи, че мунициите с обеднен уран не могат да причинят нуклеарна детонация. Представители на Международната организация за атомна сила (МААЕ) акцентират, че той се употребява за военни цели, защото е към 1,7 пъти по-плътен от оловото и се самозапалва се при високи температури и налягане. Какво в действителност значи това? След като даден снаряд проникне в своята цел, той се разпада на по-малки части и се възпламенява, което провокира огромни вреди. Експертите означават, че такова оръжие може да прореже бронята на танк за момент, след което провокира мощна детонация. За да бъдат защитени, някои по-модерни танкове имат обеднен уран в броните си. Предполага се, че сходни снаряди се създават от шест страни – Съединени американски щати, Русия, Англия, Франция, Китай и Пакистан. Съществуват сведения, че има още 14 страни, които съхраняват боеприпаси с обеднен уран.

Russia warned that the West risks further escalation after the British government announced it would provide depleted uranium munitions to Ukraine, which Russia has falsely claimed have nuclear components.

Here's a look at depleted uranium ammunition.
— The Associated Press (@AP)
Кога са били употребявани сходни снаряди?

Според историците, първите оръжия с обеднен уран били основани в Съединени американски щати през 70-те години на предишния век. Причина за това станал отчет, в който се отбелязвало, че мунициите, с които разполагат страните от НАТО, не могат да преминат през броните на някои руски танкове. Така, Пентагонът почнал да организира проби с разнообразни материали за производството на нов тип бронебойни снаряди. В резултат на осъществените проучвания учените заключили, че най-подходящ е обедненият уран.

Подобни муниции били употребявани на няколко пъти през последните десетилетия. Един от тези случаи е войната в Персийския залив през 1990 – 1991 година Предполага се, че изстреляните тогава снаряди съдържали сред 315 и 350 т. обеднен уран. При бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 година пък били употребявани над 11 т. Освен това, американската войска имала разполагаем такива оръжия по време на нашествието в Ирак през 2003 година Те били употребявани и при бомбардировките по позициите на терористичната формация „ Ислямска страна “ в Сирия през 2015 година

Рискове за здравето

Добавянето на обеднен уран в муниции е спорен въпрос, защото към момента няма безапелационни данни за неговото въздействие върху човешкото тяло. Редица експерти считат, че част от здравословните проблеми, които имат ветераните от войната в Персийския залив през 1991 година, се дължат на отравяне точно с обеднен уран. Според учените, радиацията, които тези боеприпаси излъчват, не е задоволително мощна, с цел да проникне през човешката кожа. В същото време, съществуват опасения, че поглъщането и вдишването на частици с обеднен уран (или приемането на пострадвания от шрапнели) може да докара до тежки последствия – като ракови болести и нарушена бъбречна функционалност.

Why are depleted uranium shells used and are they harmful?
— BBC News (World) (@BBCWorld)
„ Проведени са многочислени проучвания, свързани с евентуалните резултати на обеднения уран върху здравето. В тях са взели участие бойци, взели участие във войната в Персийския залив, както и в нашествието в Ирак. До момента няма данни за нежелани последствия “, отбелязва Катрин Хигли, която е професор по нуклеарна физика и инженерство от университета в Орегон. МААЕ на собствен ред обръща внимание на обстоятелството, че дребен брой ветерани от войната в Персийския залив имат фрагменти, съдържащи обеднен уран, в телата си. Това е довело до нараснали равнища на обеднен уран в урината им, само че без забележими последствия за здравето. Проучванията демонстрират статистически нищожно повишение на смъртността измежду ветераните, само че то по-скоро се дължи на произшествия, а не на болести, считат специалистите. Британското кралско научно сдружение въпреки всичко предизвестява, че „ в рискови условия и при най-лошите сюжети, хората, които одобряват огромно количество обеднен уран, биха могли да страдат от неподходящи резултати върху бъбреците и белите дробове “.

Фрагменти от муниции с обеднен уран могат да останат в почвата или да обхванат в подпочвени води, което повдига въпроса дали това съставлява заплаха за хората, живеещи в тези региони. „ Като цяло, всички извършени досега проучвания демонстрират незначителни количества радиация “, отбелязва проф. Хигли. „ По отношение на въздействието върху околната среда, научната литература значително мълчи по отношение на степента, в която растенията и животните могат да всмукват обеднен уран от паднали снаряди. Извършени лабораторни опити демонстрират, че това е допустимо. Учените не престават да организират проучвания, задачата на които е да се усъвършенства способността ни да предвиждаме дълготрайните резултати върху околната среда “, добавя тя. Преди няколко години беше оповестен отчет на Организация на обединените нации, в който се отбелязва, че „ няма доста, необятно публикувано замърсяване “ вследствие на потреблението на оръжия с обеднен уран по време на бомбардировките над Югославия. Някои сръбски политици отхвърлят това умозаключение. Те означават, че останалите след въздушните удари фрагменти от бомби са довели до забележителен растеж на случаите на ракови болести.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР