На фона на продължаващата вече близо две години пандемия все

...
На фона на продължаващата вече близо две години пандемия все
Коментари Харесай

Къде и кога е произведена първата ваксина у нас?

На фона на продължаващата към този момент близо две години пандемия все по-често си даваме сметка за значимостта на науката, на развиването на медицината и на вложенията в производството на ваксини. И до момента в който през днешния ден заради доста и разнообразни аргументи страната ни е надалеч от международната сцена в основаването на лек против днешния камшик на човечеството, това не постоянно е било по този начин.

Преди повече от век, през 1881 година, в Разград е открита първата в България лаборатория за произвеждане на ваксина против вариола (едра шарка). Това се случва под управлението на доктор Борис Абрамович Окс, описа пред Българска телеграфна агенция доктор Дарина Колева, която е основен специалист в Държавния списък в Разград.

Това е страхотна иновация за страната ни, която бързо попада под прожекторите на международната медицина.

Кой е доктор Окс и по какъв начин е основана имунизацията?

Д-р Окс е съветски евреин, който получава здравното си обучение в Европа. От 1881 година до 1883 година е шеф на болничното заведение в Разград и областен доктор. Само три години след полагането на основите на Разградската болница през 1879 година, той открива към нея лаборатория за произвеждане на противовариолна ваксина.

Създадената от лабораторията ваксина е наречена " Оспения телетник " и се добива от телешка лимфа и от телешки тъкани под директното управление на доктора.

" Разградски окръг първи се възползва да има оспений телетник, който се откри във време на последна потребност от ваксионна лимфа. Благодарение на обширната имунизация тука се спря епидемията на едрата сипаница (Variola vera), за която в детайли се рапортира в свое време ", написа тогава доктор Окс.

За разлика от през днешния ден, през 1882 година антиваксъри няма. След Освобождението българите са горди с развиването на медицината в страната и имат доверие на науката. Малко след основаването на българската ваксина са ваксинирани 2809 души, от които 2357 са деца и 452-ма са възрастни. Това е голям брой за това време.

Доставените ваксини за лечебните заведения в Русе, Силистра, Велико Търново, Севлиево, Шумен, Елена, Видин и Кюстендил през тази година са 4853.

Благодарение на имунизацията България предотвратява зараза от едра шарка

Успехът на имунизацията е безапелационен. С лимфа доближава 74 %, а с детрит - 90 %. Епидемията от вариола в Разградски и Севлиевски огръг е предотваретена. И това не е всичко. Българската лаборатория на доктор Окс изпраща лимфа и детрит и отвън рамките на Княжество България - в Източна Румелия.

" В началото на 1883 година излиза наяве, че лабораторията не може да продължи работата си в Разград, тъй като телетата не доближават. През септември същата година лабораторията на доктор Окс е преместена във Варна и с това завършва извънредно сполучливият разградски интервал на доктор Борис Абрамович Окс ", приключва описа си доктор Дарина Колева.

През 1903-а година имунизацията против едра шарка в България става наложителна

Страната ни е измежду първите, които постанова наложителна имунизация на популацията. И измежду първите, победили смъртоносната заразна болест. Едва през май 1980-а година Световната здравна организация (СЗО) афишира цялостна победа над едрата шарка.

Още през 1928-а година в България е оповестено, че " заболяването вариола публично е победена ".

Днес, близо век по-късно, страната ни създава българска ваксина против Covid-19. Нейният първообраз към този момент е подготвен.

Ваксината не е нито на правилото на РНК, нито на векторните ваксини. Има вид даже да се впръсква, вместо да се инжектира. Учените се стремят имунизацията да стане по-универсална и да може да се употребява и при други вируси. Тепърва обаче имунизацията би трябвало да бъде тествана върху хора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР