На фона на предупреждението от Световната здравна организация за бързо

...
На фона на предупреждението от Световната здравна организация за бързо
Коментари Харесай

Няма потвърдени случаи на морбили у нас от началото на годината

На фона на предизвестието от Световната здравна организация за бързо разпространяване на болестта морбили по света - у нас няма доказан случай от началото на годината.

В Националния център по заразни и паразитни заболявания е регистриран един случай преди няколко дни, само че не е доказан, сподели инспекция на БНР.

Заболяването морбили, известно като дребна шарка, се популяризира по въздушно-капков път, и при 30 % от болните води до затруднения, като пневмония и ушна зараза. В края на предходната година в Румъния оповестиха зараза, откакто записаха над 3000 случая на морбили.

У нас стартира изключителна имунизация против вируса в някои области. По данни на Центъра по публично здраве през предходната година с първи банкет от наложителната ваксина са били обхванати 92 % от бебетата, навършили 13 месеца. Вторият банкет е на 12 години, само че за него няма обществена информация.

Друго вирусно заболяване, което се популяризира и за което преди седмица оповестиха зараза в Скопие, е магарешката кашлица - коклюш.

У нас са регистрирани 14 заболели от началото на годината. Важна е ваксинопрофилактиката, напомни доктор Гергана Николова, персонален доктор.

Ваксината против коклюш е наложителна и се слага на няколко приема. През предходната година с нея са ваксинирани 92 % от бебетата, навършили 4 месеца.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР