На фона на поскъпването на почти всички потребителски стоки, търговци

...
На фона на поскъпването на почти всички потребителски стоки, търговци
Коментари Харесай

Как ще се отрази времето на черешите и колко ще струват тази година?

На фона на повишаването на съвсем всички потребителски артикули, търговци предвиждат и доста нарастване на цената на черешите. В бранша към този момент оповестяват за положителни вести - студеното време забавя растежа на черешовите насаждения покрай село Ябълково край Кюстендил.

Според Димитър Сотиров от Института по земеделие високите температури водят до прибързано развиване на дърветата. " Застудяването в края на март се отразява доста удобно на череши, слива, круша. Само джанките цъфтят. Черешите се намират в положение на зелен бутон и могат да понесат температури до минус 6 градуса. Ако продължи захлаждането, ще се забави растежа на черешата и се надяваме цъфтежът да настъпи не по-рано от 20 април. Тогава падат късните пролетни мразове, с цел да избегнем измръзване на пролетните пъпки ", изясни той пред NOVA.

По думите му към края на май стартира жътва на по-ранните сортове. " Те не са с такова качество като средноранните, към 10-15 юни. Тогава ще имаме същинска качествена череша. Би трябвало да нарастне. Цената може да нарасне с 10-15%. Миналата година цените се движеха от 1,50 до 2,20 лева за кг от градините, това не е добре за производителите, само че са принудени да продават на такава цена. Тази година може би цената ще стигне до 2,50 лв.. Търговците злоупотребяват с производителите и консуматорите на плодове, като усилват цената с колкото си желаят. Най-скъпите череши са ранни от Чили и Аржентина, само че те са не повече от 500 кг общо ", уточни Сотиров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР