На фона на относително високия процент положителни проби за коронавирус

...
На фона на относително високия процент положителни проби за коронавирус
Коментари Харесай

Ще се превърне ли COVID-19 в лек респираторен вирус?


На фона на релативно високия % позитивни проби за ковид през последните дни медиците у нас следят по-леко протичане на инфекцията.

Преди към два месеца пробата за COVID-19 на Антоанета Николова от Пловдив излиза позитивен. Вдига 40 градуса температура, следва кашлица. Впоследствие лекарите откриват бронхит, само че не стига до болница.

През 2020 година Антоанета изкарва пневмония със подозрение за ковид, тогава много по-тежко.

„ Представете си 90 дни да се боря с това страшилище. Пет лечебни заведения ми отхвърлиха, тъй като нямаше място. Въздух нямаше. Това е истината “, споделя Антоанета.

Д-р Александър Симидчиев се заразява с COVID-19 също през април. Боледува леко, само че за разлика от Антоанета е имунизиран с три дози.

„ Протича повече като простуда с хрема, запушен нос, главоболие, болки в мускулите. При някои пациенти продължи много дълго от порядъка на 3-4 седмици “, споделя той.

Коронавирусът става все по-заразен, само че протича все по-леко и към този момент се приближава до лек респираторен вирус. Това съобщи пред bTV основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

„ Доближаването до характерностите на грипа е налице. Дали ще остане по този начин, ще забележим “, сподели той.

„ Няма по какъв начин да предвиждаме по какъв начин ще продължи еволюцията. Възможно е да продължи с разновидности, които са с по-леко изразена клинична картина, само че и към поява на вид, който да бяга от имунния отговор и клиничната картина да бъде не по-лека и даже и по-тежка “, изясни от своя страна проф. Радостина Александрова, вирусолог от Българска академия на науките.

Съветът на лекарите е да продължаваме да съблюдаваме противоепидемичните ограничения.

„ Докато имаме смъртни случаи измежду лято, не можем да кажем, че е респираторно. Статистиката продължава да демонстрира смъртни случаи, хора в интензивни отделения. Когато нямаме хора в интензивни отделения, нямаме смъртни случаи, тогава можем да приказваме, че имаме леко протичане “, сподели доктор Георги Миндов, ръководител на Софийското съдружие на общопрактикуващите лекари.

Вирусолози не изключват в бъдеще да се наложи всяка година да бъдат поставяни ваксини против COVID-19.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР