На фона на нарастващия натиск за постигане на споразумение по

...
На фона на нарастващия натиск за постигане на споразумение по
Коментари Харесай

Шарл Мишел опитва да спечели подкрепата на „пестеливата четворка“ с компромис по бюджета на ЕС

На фона на възходящия напън за реализиране на съглашение по проекта за възобновяване на европейската стопанска система, ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Щарл Мишел показа предложение, с което се надява да завоюва поддръжката на така наречен „ спестовна четворка “ - Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия, написа Асошиейтед прес.

Според новото предложение на Мишел фондът за възобновяване на Европейски Съюз ще остане в размер от 750 милиарда евро, от които 500 милиарда ще бъдат под формата на грантове (безвъзмездна помощ), а 250 милиарда ще бъдат предоставени като заеми. Настоящият проект планува тези средства да бъдат събрани посредством евакуиране на общ европейски заем от интернационалните пазари. Европейски Съюз има кредитен рейтинг AAA, което ще разреши на институцията да тегли заем при извънредно положителни условия.

Промяна обаче има в бюджетната рамка на Европейски Съюз за идващите 7 години. Мишел предлага поправен бюджет за интервала 2021-2027 в размер на 1,074 трлн. евро, вместо 1,1 трлн. евро. Той също по този начин е безапелационен, че отпущането на средстава по бюджета би трябвало да бъде обвързано с върховенството на закона.

Председателят на Съвета на Европейски Съюз също по този начин желае да бъдат въведени европейски цифров налог, както и нови налози върху пластмасата и въглеродните излъчвания. Той предлага средствата, събрани от тези налози, да послужат за финансирането на част от възстановителния фонд.

Предложението на Мишел идва седмица преди първата физическа среща на европейските водачи след пандемията от ковид, която ще се състои на 17 и 18 юли в Брюксел.

Мишел се разгласи и за опазване на отстъпките за бюджетните вноски на страните, които са най-големи вносител на глава от популацията, като включително влизат точно страните от „ спестовната четворка “, както и Германия.

Той също по този начин предложи и „ Резерв за Брекзит “ в размер на 5 милиарда евро, който да служи за „ противопоставяне на непредвидените последици “ от излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз и за поддръжка на най-засегнатите от „ развода “ страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР