На фона на икономическия възход в Централна и Източна Европа

...
На фона на икономическия възход в Централна и Източна Европа
Коментари Харесай

Защо безработицата в Чехия е най-ниската в ЕС?

На фона на икономическия напредък в Централна и Източна Европа една неголяма страна в района изпреварва всички останали в Европейския съюз (ЕС) в битката с безработицата. Месеци наред индикаторът доближава най-ниското си равнище в Чехия спрямо останалите страни членки.

Данните на Евростат към ноември сочат, че той е на ниво от 2,7% там при приблизително равнище за Европейски Съюз от 7,4%. Дори в годините на рецесията безработицата в Чехия остава по-ниска в съпоставяне със междинното равнище за страните членки, като сред 2009 и 2011 година не минава повече от 7,3 на 100. За съпоставяне у нас през този интервал междинното ниво е от 9,4 на 100.

 Ниво на безработицата към ноември 2017
Източник:

Ниво на безработицата към ноември 2017

При пика на безработицата през 2013 година в България тя удря 13%, а в страни, като Гърция и Испания индикаторът е надлежно 27,5% и 26,1%. По същото време в Чехия той не надвишава 7 на 100.

Според прогнозата на Европейската комисия (ЕК) безработицата в европейската страна ще продължи да понижава още през идващите година. Очакванията са за 2017 година тя да бъде 3%, а през 2018 и 2019 година да се задържи на 2,9%.

Какви обаче са аргументите за това безработицата да е най-ниска точно в Чехия?

На първо място работната ръка там е евтина. Средната отплата на час през 2016 година е била на равнище от 10,20 евро при приблизително 25,40 евро за Европейски Съюз. Това обаче не е единствената причина, защото сходна причина има и в останалите страни в ЦИЕ, като в България, Унгария и други страни това равнище е даже по-ниско. А и през последната година Чехия записа един от най-големите растежи на заплатите в района.

Основният мотор на чешката стопанска система, с който тя изпреварва останалите си съперници, е индустриалното произвеждане. Неговият дял по отношение на стопанската система е максимален спрямо която и да е друга страна членка в ЦИЕ. В рамките на целия съюз я изпреварва само Ирландия съгласно данните на Евростат за 2016 година.

Съответно индустриалният бранш способства за над една трета от заетостта в Чехия. Производството на коли от компании, като Toyota, Peugeot Citoren, Skoda и Hyundai е жизненоважно за стопанската система на страната.

 България е пред Франция и Англия по дял на промишлеността в стопанската система
България е пред Франция и Англия по дял на промишлеността в стопанската система

Делът на бранша у нас е в размер на 24%

Властите в Прага съумяват да привлекат такива огромни вложители още преди 2000 година, като подсигуряват данъчни облекчения и дотации при основаването на нови работни места. Чуждестранните инвестиции се усилват още повече след присъединението на страната през 2004 година.

Главният икономист на Deloitte в Прага Дейвид Марек разяснява пред уеб страницата Quartz, че триумфът на Чехия се дължи на два фактора. Първият е, че работни места в заводите се основават елементарно поради ниското възнаграждение. От друга страна цикълът на чешката стопанска система е доста непосредствен до този на Европейски Съюз. " Когато Европа се оправя добре, Чехия се показва даже по-добре ", споделя той.

 България и Чехия - любимци на автомобилната промишленост
България и Чехия - любимци на автомобилната промишленост

Двете страни са най-привлекателни в района за доставчиците на съставни елементи
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР