На фона на голямото количество мои публикации в различни сфери,

...
На фона на голямото количество мои публикации в различни сфери,
Коментари Харесай

Още за иновациите като управленски подход

На фона на огромното количество мои изявления в разнообразни сфери, двете мои предпазени дисертации и 11-те доведени от мен до отбрана докторанти, най-накрая една непозната ми до този миг медия () разгласява мой материал със заглавието " ", за което се усещам изключително признателен на домакините на уеб страницата.
Във въпросния мой материал установявам някои обстоятелства, свързани с новаторската интензивност на обособените народи и тяхното стопанско развиване, както и вероятния път за нашия народен разцвет. Вижда се, че дамите и господата – депутати, преобладаващо с дипломи в региона на хуманитаристиката, не обръщат внимание на сходни като тези мои разсъждения, тъй като a priori считат, че са хванали Господ за шлифера, а още по-вероятно, не ги схващат в задоволителна степен. За сметка на това в Парламента продължава боричкането за това " кой да води бащина тайфа ", а парите (според премиера: 15 милиарда Евро за програмния интервал 2021-2027 + 14, от които 9 милиарда Евро грант за подкрепяне на последствията от пандемията) от Европейски Съюз, които ни се дават за идващия програмен интервал, стоят пред нас и някой би трябвало незабавно и аргументирано да ги изиска,а по-късно и да ги вземе, само че не като от лотария или като по благосклонност, а единствено и само благодарение на обосновани и стойностни планове, тъй като конкурсно-проектното финансиране е единственото потвърдено дейно. В тази връзка още веднъж седнах пред клавиатурата и предлагам продължение по тематиката.
Всяка година определям пред моите студенти в лекцията " Иновации и бизнес " понятието иновация , а като естествено продължение на тази лекция върша наложително и упражнение със съответния образователен протокол, в който всеки студент, основавайки се на елементарен новаторски образец (щипка за пране с усъвършенствани ръкохватки, кламер за хартия с увеличена мощ на прилепяне, кабърче с ергономично усъвършенствана опора и т.н.), предлага свое новаторско решение с сходна компликация, което оформя в духа на условията за написване на текста на евентуално удостоверение за потребен модел. Трябва да установявам, че ползата към тази тематика от страна на студентите е доста огромен, а, за моя наслада, доста са тези мои някогашни студенти и докторанти, които действително и сполучливо в своя живот вървят по пътя на нововъведенията. Някои от тях даже залагат парцели на своите родители и получават банков заем, който трансформират в индустриален бизнес, купувайки машини, софтуерна екипировка и първични материали,с убеждението, че методът им е верен и, в последна сметка, съумяват и печелят. А както е известно, в това число и от вярно прочетените думи на нашия безспорен народен кумир Васил Левски ( " в случай че печеля, спечелвам за цялостен народ " ), националната изгода е сума от множеството самостоятелни. Обикновено персоналната облага, реализирана с иновация, ражда последваща иновация, тъй като безконечна иновация няма (иновацията съществува до привършване на нейния потенциал), а тя, от своя страна, основава нова облага и така нататък Това е естественият цикъл за развиване на индустриалния бизнес, който основава нови работни места, за които се наемат нови служащи, уголемява се индустриалната база въз основа на релацията " апетит–ядене " и на пазара се оферират и продават артикули с добавена стойност. И по този начин, дано като начало, и за кой ли път,да определям понятието иновация.
Иновацията , или в превод нововъведението, е умствен и след това действителен артикул, основаващ се на нова концепция за структура или технология, която, когато се приложи и материализира в практиката, донася съответна изгода, измерваща се с пари от осъществената облага или отчитаща се като позитивна социална облага.
Предпочитам да употребявам в предходното изречение думата социална вместо обществена , което е едно и също, тъй като някои хора, когато използват под път и на път думата обществен (-на, -но, -ни) като че ли мед им капе от устата, а в действителност не схващат в дълбочина смисъла на тази дума.
И по този начин, доста положителни хрумвания и теории витаят в главите на хората в избрани среди, и като цяло в публичното пространство, само че досега, в който тези положителни хрумвания към момента не носят някаква действителна и материална,или публично измерима, изгода за обособения човек, или за група хора, тези положителни хрумвания и теории остават в областта на положителните планове и пожелания. Иновацията е артикул на новаторското (креативно, изобретателско, новаторско, в предишното рационализаторско) мислене на обособения субект или на група хора, свързани в взаимната им работа, която изисква да се иновира, създавайки нови (различни, усъвършенствани) механически (конструкторски и/или технологични) или организационни подходи, които носят материална изгода за обособения човек, за групата хора и, в последна сметка, за обществото като цяло. В този смисъл може да се приказва за новаторско мислещи хора, за новаторски сектори и предприятия, и даже за иновативнинации. В това беше илюстрирано с диаграма, съгласно която ние, българите, сме се закотвили от години, за жалост, на предпоследното място по новаторска интензивност в Европейския съюз (ЕС). Какво следва от тези мои разсъждения. Ще се опитам още веднъж, този път конспектно и по различен метод, да отбелязвам моите съществени тези.
Първа теза. Никоя нация не е почнала своето стопанско развиване без ишлеме-индустрия. За сведение, ишлеме промишлеността е такова произвеждане, при което се употребява непозната технология (вкл. и суровини), която се осъществя с локален, най-често, на ниска цена труд. Обикновено, под въздействието на геостратегически фактори или в съответната моментна обстановка, някоя по-голяма и по-силна нация въздейства върху друга по-малка. Ние като по-малка нация сме били постоянно " обгрижвани " от разнообразни, по-силни от нас, народи и това е напълно натурален развой. Преди 14 години успяхме да намерим своето място в границите на най-успешния в международната история кротичък план, наименуван Европейски Съюз и, като преобладаващо мнение, включително и от страна на моята скромна персона, този наш избор е само верният. Следователно за нас, в границите на европейската взаимност, която се показва в подкрепяне на по-слабите от страна на по-силните, можем и би трябвало да се възползваме по най-рационалния метод от тази опция. Пътят е един единствен: интензифициране на промишлеността и оптимизация на земеделието, както и на съпътстващите ги действия, при активиране на екологосъобразни лични технологии, основаващи се най-много на лични нововъведения.
Втора теза. Всяка страна, която обезпечава своето стопанство единствено и само от туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, може да бъде наречена скромна в стопански проект, с цел да не кажа бедна, тъй като тези съпътстващи сектори са функционалност от упоменатите два в първата ми теза. Хората с новаторско мислене в границите на нацията, които са съумели да осъществят своите нововъведения са сериозен капацитет преди всичко за себе си, след това за предприятието, в което работят или ръководят (или притежават), за сектора и като цяло – за нацията. Страните по света, в които се цени и се насърчава целеустремено новаторското мислене, са в групата на най-силните стопански народи.
Трета теза. Практиката демонстрира, че хората от една нация живеят добре когато употребяват дейно своите естествени запаси (нефт, газ, подземни изкопаеми, водни, слънчеви, ветрени и нуклеарни енергийни източници) или, при незадоволително естествени запаси и дребна територия, какъвто е нашият случай, предизвикват целево нововъведенията и печелят от тяхната реализация. Примерите по света са доста, само че най-отчетливо се постановат тези от последните десетилетия в Далечния изток или, както нагледно ги назовават " азиатски тигри ". Първият христоматиен образец в това отношение във времето, директно след Втората международна война е обвързван с третата сега стопанска система в света, Япония, която, сходно на нас, няма огромен естествен капацитет и територия, само че разчита за своето развиване основно на личните си технологии, основаващи се на лични нововъведения.
В взаимозависимост от водената национална политика, както и от новаторския капацитет на нацията, са вероятни четири комбинации, илюстрирани на фигурата.

Релацията естествени запаси - иновативност
Според тази фигура нациите се разпределят неравномерно в четирите обособени квадранта. Малко са, броят се на пръсти, тези народи, които попадат в горния десен квадрант.Малко повече са тези, които попадат в долния десен, само че огромният брой народи, в това число и огромната част от мощните европейски страни, се намират в горния ляв квадрант. С задоволителна убеденост може да се счита, че сега ние се намираме в долния ляв и много кондензиран с народи квадрант, и нашата цел би трябвало да бъде напредването ни нагоре към горния ляв квадрант. Друг път за нас няма.
И това дали тази или онази партия ни ръководи, дали този или оня ръководещ е по-интелигентен или по-образован от другия, са вторични, въпреки и немаловажни,фактори. Основният ни проблем като нация е неразбирането за смяната за нашето място в зависимостта , илюстрирана с фигурата нагоре и най-много до каква степен днешното ни моментно съгласно показаната матрица ни задоволява. Ако у нас се наложи трайно мисленето, че можем да си стоим до безконечност в левия низък ъгъл на диаграмата, това значи, че нищо не би трябвало да вършим. Седим си там и чакаме вероятно неволята да ни помогне.В този случай ще бъде задоволително така наречен задкулисие, което за никого не е загадка, че съществува у нас, и то не от през днешния ден, да продължава да ни ръководи зад кадър, сходно на ловенето на риба в мътна вода. Останалите страни от Европейски Съюз ще ни сочат като най-бедните и толкоз, въпреки че мен в персонален проект, а и за мнозина други като мен, това ни състояние е мотив за позор. Но, в случай че ръководещите ни доближат до разбирането, че не е почтено или не е оправдано да продължаваме да поддържаме мътната вода, в която задкулисието лови рибата, ще би трябвало да създадем по този начин, че единствено и само качествени българи – тези, които виждат в цитата на Левски верния метод за нацията ни, ще би трябвало да излязат на напред във времето и да поемат отговорността за ръководството на страната. В този миг минимум са ни нужни импровизатори и кресльовци.
Накрая, в качеството ми на безвъзвратен оптимист, ще кажа: били сме мощни в миналото и отново ще бъдем! Но по кое време – от нас зависи?
Автор: проф. доктор инж. Николай Ангелов, д.т.н.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР