На фона на голямо намаляване на доставките на руски природен

...
На фона на голямо намаляване на доставките на руски природен
Коментари Харесай

Европа съкрати доста вноса на газ от Русия, но увеличи доставките на продукт, произвеждан от него

На фона на огромно понижаване на доставките на съветски природен газ за Европа през 2023 година, други съветски компании усилиха продажбите в страните от континента на артикул от преправка на газ(ове), каквито са азотните торове. Това написа " Комерсант ", базирайки се на данни от Центъра за ценови показатели.

Русия е водач на този пазар, а делът й в общия импорт на Европа се е нараснал предходната година с 2 процентни пункта до 24%, съгласно данните на Центъра.Тази динамичност е обвързвана с цените на газа и със спада в производството на азотни торове в европейските страни.

На фона на нерентабилното локално произвеждане през 2023 година, някогашни страни купувачи на съветски газ усилиха вноса на изкуствени торове от Руската федерация. Така да вземем за пример, Германия съвсем удвои вноса на изкуствени торове от Русия през предходната година, а по отношение на 2021 година повишаването е към седем пъти, до 550 хиляди тона. А Франция за 2023 година по отношение на предходните две години, записва нарастване на покупките на съветски азотни торове надлежно с 25 % и два пъти, до 440 хиляди тона.

Наскоро немски медии в тази връзка повдигнаха въпроса за внезапното нарастване на доставките на азотни торове от Русия. По думите на Мартин Мей, представител на Германската селскостопанска асоциация, газът и другите енергийни запаси съставляват 80-90% от себестойността на създадените изкуствени торове, заради което Германия продължава да заплаща за същия съветски газ, само че единствено под формата на торове, за производството на които е изразходван.
 Съединени американски щати усилиха до нови върхове вноса на изкуствени торове от Русия
Съединени американски щати усилиха до нови върхове вноса на изкуствени торове от Русия

Русия е вторият максимален експортьор на торове за САЩ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР