На фона на безброй експлозии на бомби, грохотът на стрелбата

...
На фона на безброй експлозии на бомби, грохотът на стрелбата
Коментари Харесай

Израелските войски започнаха да влизат в Газа: обещава се нов ред и прекрояване на картата

На фона на безчет детонации на бомби, грохотът на стрелбата демонстрира, че израелците са в Газа - и ще останат, пишат западни медии, като означават, че завземането на територия в палестинския бранш е почнало и не се вижда преустановяване на огъня.

„ Гъстата мъгла, която покриваше мъката на Газа сутринта след идването на израелските войски, беше прорязана от слънцето, единствено с цел да бъде сменена от пушек от стотици бомби, а сред детонациите се чу нов тон: картечен огън “, написа The Observer.

Спорадични бумтещи звуци, идващи от северния град Бейт Ханун, се чуха от рид на пет километра от другата страна на границата в Сдерот, предоставяйки звуково доказателство, че израелските войски, които влязоха в Газа в петък вечерта, към момента се намират там в събота. Започва завземането на територията на Газа.

Това не е тотална инвазия, най-малко не още, само че не беше и типът изненадваща инвазия, която израелските отбранителни сили (IDF/Цахал) бяха направили предходните нощи.

„ Това, което е удивително за мен, е, че за първи път след изненадващите офанзиви на Хамас на 7 октомври, виждаме опити на Израел да остане в елементи от Газа, изключително на север, може би с цел да локализира и унищожи тунели или [да търси] заложници “, разяснява Майкъл Хоровиц, началник на разузнаването в консултантската компания Le Beck International.

Механизмът е въведен и израелският министър на защитата Йоав Галант даде да се разбере в събота, че той ще продължи да работи.

„ Ние атакувахме над земята и подземен, атакувахме терористи от всевъзможен сан, на всички места “, сподели Галант във видео известие.

„ Инструкциите към силите са ясни: интервенцията ще продължи, до момента в който не бъдат получени спомагателни заповеди. “

Този „ нов ред “ значи свят без Хамас, декларираната цел на интервенция „ Железни мечове “. Но това ще бъде и свят без хиляди палестински цивилни, хванати в капан измежду руините на Газа, акцентира The Observer.

Източната страна на Бейт Ханун, забележима от Сдерот, престана да наподобява на човешко жилище. Жилищните региони бяха разрушени и офанзивите бяха съсредоточени върху бежанския лагер Джабалия югозападно от града и град Газа оттатък него.

Самоходни гаубици, солидни верижни оръжия, вкопани в земеделските земи на юг, стреляха на всеки две минути. От вътрешността на Бейт Ханун идва нещо, което звучеше като танков огън и на всеки няколко минути ревът на реактивен аероплан прелитащ от горната страна, последван от облак бял пушек, появяващ се на хоризонта.

Израелската войска е наясно, че влиза в засада, че нейните предни пътища ще бъдат минирани и че бойци на Хамас с противотанкови ракети ще чакат под руините. Но проектът на Цахал е първо да унищожи клопката, трансформирайки алеите в гладки булеварди посредством безмилостни бомбардировки.

Откакто Цахал даде указания на палестинците в Бейт Ханун и останалата част от северна Газа да се реалокират на юг, си сподели, че тези, които са останали, са решили да станат живи щитове за Хамас, без значение дали са прекомерно остарели или заболели, с цел да се реалокират, или че до момента югът е бил гибелен като севера.

Първият ден от сухопътната атака не сподели дефинитивно по какъв начин Израел ще се стреми да реализира декларираната си цел да унищожи Хамас военно и политически, само че даде диря, сподели The Observer.

Амос Ядлин, някогашен началник на разследващата организация Аман на Цахал, сподели, че нахлуването в петък вечер е имало частично за цел да показва, че Израел няма да възпре военните си проекти, до момента в който Хамас освобождава повече от 220 от своите заложници със скорост от двама души на седмица.

„ Ако извършите сметката, това ще отнеме две години, а Израел не приема това “, сподели Ядлин.

„ Това е, с цел да се каже на [Яхия] Синвар [ръководителя на Хамас в Газа], че няма да предотвратят [наземната офанзива] и ще платят даже повече, в случай че не сключат сериозна и основна договорка ", съобщи още той.

Ядлин твърди, че наземната инвазия е единствено началото на месеци на „ спор с ниска активност “, измъчващ Хамас през дълбоките тунели, които има подземен.

Ави Меламед, различен някогашен чиновник на израелското разузнаване, се съгласи, че нашествието не е безусловно въведения към пълномащабна атака, само че може да бъде първата от доста лимитирани интервенции, които непрекъснато ще се уголемяват.

„ Това не е пълномащабна офанзива на цялата войска от всички страни “, отбелязва Меламед.

„ Това е по-скоро модулен метод, ориентиран към сдъвкване на Хамас към неговия център. “

Амос Ядлин счита, че триумфът на офанзивата ще зависи от това с какво време разполага Израел. Ако разполагаше с пет седмици, Хамас щеше да бъде съществено отпаднал, само че щеше да остане в Газа и щеше да бъде обект на постоянни израелски удари през идващите години, с цел да му попречат да възвърне военния си потенциал.

Ядлин предвижда, че в случай че Цахал има пет месеца, те биха могли изцяло да отърват Газа от Хамас.

Той сподели, че Израел е трябвало да направи всичко належащо, с цел да предотврати повтаряне на нещо сходно на офанзивата от 7 октомври, в това число преначертаване на картата на Близкия изток.

„ Никога няма да се върнем към линиите от 1967 година, тъй като те бяха незащитими “, сподели той.

– " Ако желаеме кибуците и градовете в западния Негев да се върнат, имаме потребност от буферна зона. Имаме потребност нашият зложелател да разбере, че сходна експанзия също ще му коства територия ", добави още Ядлин.

Колко време имат израелските сили, с цел да реализиран задачите си, ще зависи от интернационалния климат и по-специално от толерантността на Съединени американски щати към цената на израелска атака в живота на цивилни, написа The Observer.

Тризвездният военачалник от морската пехота на Съединени американски щати Джеймс Глин, командирован да седи паралелно до израелските командири във военна зала на Цахал, е напуснал страната, беше оповестено в събота.

„ Не се заблуждавайте, това, което се случва, се е случило или ще се случи в Газа, е напълно решение на Израел “, сподели военачалник Ерик Смит, пълководец на морската пехота.

Съединени американски щати бяха призовали Израел да прояви въздържаност и да се въздържа от сухопътна атака, а забележките на Смит подсказаха, че съветът е бил подценен и случилото се в този момент към този момент не е отговорност на Вашингтон.

The Observer обаче показва, че когато израелските войски влязоха в Бейт Ханун, може да е било прекомерно късно за това.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР