На финландски език има една малка звънлива дума, събрала в

...
На финландски език има една малка звънлива дума, събрала в
Коментари Харесай

Сису – финландското изкуство за вътрешна сила и щастие

На финландски език има една дребна звънлива дума, събрала в себе си мъдрост от пет века. След като през миналата година Финландия се изкачи до върха на международното класиране за благополучие, тази специфична дума от ден на ден притегля вниманието на света. Думата е sisu (произнася се see'-soo). Във финландската просвета това е приемане на отношението на непримиримост и увереност. Сису може би е по-лесно да се схване като изображения, в сравнение с като думи. Като психически потенциал се отнася до изключителна увереност в лицето на рисков стрес или злощастие, настройка за деяние: пореден, самоуверен метод към провокациите, които в началото наподобява надвишават нашите благоприятни условия.

Какво тъкмо съставлява сису?

Какво е сису и от къде идва? За финландския откривател Емилия Лахти, сису е доста неща – това е непознавателно качество като куража, меко умеене като честността, то е като линия на характера, културна настройка, апел за персонална отговорност да използваме силите си в името на нещо по-голямо и положително. Също по този начин сису е и духовна витална мощ като някои от най-големите загадки на човешкото битие. „ Представете си по какъв начин женската вътрешност е в положение да сътвори схващане “, отбелязва Лахти. „ Жизнената мощ, която основава нов живот, е обвързвана по някакъв метод с виталната мощ, която разрешава на хората да превъзмогнат границите си, болежка, неустановеност, боязън. “

Финландският университет дава следната формулировка за същността и смисъла на сису:„ За финландския народ сису има мистично, съвсем магическо значение. Можете да го наречете гръбнак, кураж, устойчивост, инстинкт или блян и неизменност. Това е мярка за честност, която надминава компликациите и вижда оттатък края. “

Сису – съставна част за добър живот

Сису е изключително потребен в спечелването на умствени и физически борби, когато човек е изправен пред провокации. Но може да бъде и основна съставна част в рецептата за един добър живот. Пътят, свързващ сису и благополучието, стартира в невероятното пространство - сред уязвимостта и устойчивостта, където нормално ни улавя сису. „ Справяме се доста добре, когато изследваме мощните си страни и надхвърляме себе си, когато трансформираме бариерите в граници “, споделя Лахти. „ Ние сме очевидци по какъв начин можем да променим нашия свят с нашите дейности. Сису ни дава възприятие за смисъл и автономия; възприятие за осъществяване и цел. "

“ В основата на Сису е да се премине през тук и в този момент по отношение на работата в посока на дълготрайни цели. Защото, в случай че би трябвало да сме откровени, от време на време имаме чувството, че днешният ден е всичко, с което можем да се оправим. ”

В своята книга „ Търсенето на Сису “ авторката Катя Панцар написа за методите, по които финландците постоянно и безпроблемно включват сису в всекидневието си: те включват плуване в ледени води (сезонът стартира през ноември и може да продължи до април), придвижват се с колела до работните си места, разхождат се постоянно в гората (интересен факт е, че 72% от Финландия е покрита с гори; тя има 16 пъти повече гори на глава от популацията спрямо други европейски страни), хранят се уравновесено (скандинавската диета включва най-вече пълнозърнести храни като ръж и ечемик, зеленчуци, мазни риби, бобови растения и горски плодове), любуват се и живеят пълноценно през всеки един сезон.

Как да извършите по този начин, че сису изкуството да работи за вас?

Тази идея може да бъде приложена към съвсем всяка предизвикателна обстановка: от превъзмогване на вътрешни бариери до сложни условия във взаимоотношенията или на работното място. Идеята „ да притежаваш сису “ е въплътена от тези хора в живота ни, за които знаем, че можем да разчитаме, да оправят нещата, да останат мощни и да свършат дадена работа, както би трябвало (дори и никой да не гледа) и които в никакъв случай не се отхвърлят – отбелязва Лахти.

Има няколко ползи образци, които по-запознатите със сису дават, с цел да покажат на хората по-ясно и просто какво имат поради: Сису е Лейди Гага, която стартира кариерата си още веднъж, откакто е изхвърлена от първия си лейбъл. Сису е и активистка Малала Юсафзаи, която се бори за просветителни права на дамите и девойките, простреляна от талибаните (през 2014 година тя получава и Нобелова премия за мир „ за битка против потискането на деца и младежи и за правото на децата на обучение “). Сису е и Ник Вуйчич, роден със синдрома тетра амелия – рядко заболяване, характеризиращо се с неналичието на четирите крайника. Той е обществен представител и изнася мотивационни лекции, с които въодушевява хора по целия свят, създател е и на 8 книги. Сису значи да вършиш това, което е належащо и вярно, даже когато е мъчно, да използваш гласа си, когато е по-лесно и безвредно да запазиш безмълвие.

“Сису и благополучието ”

Връзката сред сису и благосъстоянието се простира от нашето всекидневно държание към отношението ни към нашия живот – и в хубави, и в сложни моменти. Парадоксално е, че най-щастливата страна в света има много изтрезнял взор върху щастието и по-приемлив метод към неуспехите, който съгласно финландския мъдрец Франк Мартела, усилва удовлетворението на финландците от живота: „ Сису, като отношение на ангажираност и отвод да се предадем, може да ни помогне в доста обстановки. Вместо да одобряваме провокациите като провали или като доказателство, че човек не е благополучен, можем да ги приветстваме като късмет да покажем от какво сме направени. Колкото по-смело и решително се изправяме против усложненията, с приемащо и самоуверено отношение, толкоз по-лесно ще е да изпитаме благоденствие и благополучие. “

Има разнообразни причудливи, непознати термини, с които се отбелязва благополучието и щастието като метод на живот – японското „ игикай “, датската, а измежду тях се подрежда, набирайки известност, и финландското сису. Сякаш тези сложни за превод думи, тези вековни философии, носят в себе си всеобщи секрети за живота, добродетелта и смисъла. И като че ли проучването им и техните неуловими, характерни смисли, ще ни помогне да открием и познаем своето благополучие. Това ни припомня за нашата мощ да продължим, нашите упоритости за честност и отговорност към висшето богатство. Сису ни учи, че насладата не трябва да се преследва, а да се остави тя да откри пътя си към нас – безшумно и без предизвестие. Колкото и разнообразни думи и избрания да има за благополучен и пълностоен живот, стремежът ни да се развиваме и процъфтяваме, да бъдем изпълнени с признателност и задоволство е това, което ни сплотява и прави хора. И в това се крие най-голямото обаяние на живота. Показателни са и думите на огромния мъдрец и публицист Ралф Емерсън: „ Нашето най-голямо достижение не е в това в никакъв случай да не се проваляме, а да се изправяме всякога, когато паднем. “
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР