На фасадата на столичното 19-то СУ “Елин Пелин грейна монументален

...
На фасадата на столичното 19-то СУ “Елин Пелин грейна монументален
Коментари Харесай

Гигантски лик на Елин Пелин нарисуваха на училище в София

На фасадата на столичното 19-то СУ “Елин Пелин ” блестна колосален портрет на писателя, по случай 145-годишнината от неговото рождение. Стенописът е дело на световнопризнатия художник Станислав Трифонов-Насимо и е първото по рода си екстериорно произведение с лика на Елин Пелин създавано до в този момент.



Творбата е с общ размер от 70 кв.м и се разгръща по дължината на цялата фасада над централния вход на учебното заведение. Насимо споделя, че концепцията му е била да “разчупи клишетата ”, като в тази творба взема решение да заложи повече на стила на експресионизма, където се дава ход на страстта, смелите изразни средства и персоналната интерпретация, за разлика от общоприетия натурализъм, който той съумява да усвои съвсем до съвършенство през последните няколко години.

Цветовете, които сортира, са такива, които да резонират с пролетта и пробуждането на природата, като концепцията му е те да символизират постоянно цъфтящото и разлистващо се творчество на Елин Пелин.

Инициативата за основаването на стенописа идва от управлението на учебното заведение, което се свързва с него още през предходната година. Това е първият екстериорен стенна живопис на Насимо и екипа му за тази година и бе основан през миналата пролетна почивка, незабавно щом климатичните условия започнаха да разрешават работата под намерено небе.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР