На Дондуков 1 започна заседанието на коалиционния съвет, който трябва

...
На Дондуков 1 започна заседанието на коалиционния съвет, който трябва
Коментари Харесай

Започва инфарктен коалиционен съвет: Ще постигнат ли съгласие за оръжието за Украйна

На " Дондуков " 1 стартира съвещанието на съдружния съвет, който би трябвало да създаде единна позиция по това да изпраща ли България оръжие за Украйна.и какви биха били стъпките на властта. От „ Демократична България” и „ Има подобен народ” са „ за” военна помощ за Украйна, а от Българска социалистическа партия – твърдо „ против”.

Заседанието ще е инфарктно! Ще се сбием, съобщи участник в сбирката.

Българска социалистическа партия към този момент разгласи след съвещание на Изпълнителното си бюро, че няма да праща собствен представител за Киев.

По-рано стана ясно, че от Политическа партия ще замине депутатът Калоян Икономов.

Как се стигна до концепцията да се изпрати делегация в Киев?

В петък министър председателят Кирил Петков излезе с самодейност водачите на четирите партии в ръководещата коалиция да заминат за украинската столица, с цел да се убедят на място какво е ситуацията там. Петков разгласи, че той ще води делегацията и че тя ще тръгне в сряда през нощта със аероплан за Полша.

Почти незабавно след самодейността на Петков стана ясно, че има доста стъпки пред реализацията й. Коалиционните сътрудници на Политическа партия остро възразиха, че са научили от медиите за такава значима самодейност.

От Българска социалистическа партия показаха, че изпращането на оръжие за тях е червна линия, която няма да преминат.

За изпращането на оръжие са от Има Такъв Народ. Формацията на Слави ще взе участие в делегацията - отпътува депутатът Станислав Балабанов.

„ Искам да пътувам съзнателно, с цел да изключа самичък за себе си всевъзможни спекулации във връзка с войната”, сподели депутатът от Има Такъв Народ и добави, че партията им ще бъде свободна в избора си.

Премиерът Кирил Петков упорства партийните водачи да реализират консенсус като за тази цел не се отхвърля от концепцията си българска делегация да пътува до Киев, с цел да се вземе осведомено решение.

Преди дни съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов съобщи, че ще внесе наново предлагането България да подкрепи Украйна с оръжие в Народното събрание. " Демократична България " ще се възползва от опцията да предложи точка в дневния ред на първото съвещание на Народното събрание на 4 май и ще сложи точно тематиката за гласоподаване на решенията за военната поддръжка.

Предложение за обезпечаване на оръжейна помощ на Украйна направи и ГЕРБ.

От " Продължаваме промяната " оферират даване на " техническа помощ за отбрана " и оповестиха, че ще търсят метод да се доближи до единно решение на сътрудниците в кабинета.

Вчера министър-председателят Кирил Петков разгласи дарителска акция в помощ на Украйна, което провокира разнопосочни реакции.

Лидерът на " ИТН " Слави Трифонов назова концепцията " най-чудовищната нелепост ", а украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба благодари на българския министър-председател за самодейността.

Другата тематика, която се чака да бъде разисквана на съдружния съвет, е визитата на българска делегация в Киев. В украинската столица делегацията ни ще съобщи каски и бронежилетки, които българското държавно управление е дало обещание на Украйна. Очакванията на премиера са представителите на ръководещата коалиция, които ще пътуват до Киев, да се срещнат с действителната обстановка в Украйна.

Днес стана ясно, че външният министър Теодора Генчовска няма да пътува за украинската столица. В Киев " ИТН " ще бъде представляван от Станислав Балабанов. Тази заран депутатът от " Продължаваме промяната " Калоян Икономов разгласи пред Нова телевизия, че той ще съставлява парламентарната група в делегацията. От " Демократична България " също се чака да се включат във визитата.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че се надява на реализиране на партиен и обществен консенсус преди заминаването.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР