На днешното си заседание Общинският съвет избра обществен посредник или

...
На днешното си заседание Общинският съвет избра обществен посредник или
Коментари Харесай

Валентин Димитров бе избран за омбудсман на Русе

На днешното си съвещание Общинският съвет избра публичен медиатор или така наречен омбудсман на Русе. С 35 гласа бе подкрепена кандидатурата на Валентин Димитров, някогашен шеф на Областната ревизия по труда в Русе. Вотът бе скришен, а в гласуването се включиха всички 51 общински съветници.

Другите двама, които бяха позволени до крайната фаза за избор на публичен медиатор, бяха Наталия Къснеделчева, някогашен упpaвитeл нa " Bинпpoм Pyce ", за която гласоподаваха 15 души, и общественикът Мариян Димитров, който получи 1 глас. Тримата претенденти подадоха своите документи през месец април т.г. и бяха утвърдени от Комисията за избор на публичен медиатор на Община Русе.

Преди процедурата и тримата претенденти направиха изявления, в които показаха своите разбирания за същността и смисъла на позицията омбудсман.

След съвещания сред представителите на обособените партии в Общинския съвет и след признато процедурно предложение, гласуването се организира с бюлетина по одобрен пример единствено с името на един претендент. Беше определена и комисия по избора с ръководител Станимир Станчев от групата на Съюз на демократичните сили.

Избраният омбудсман Валентин Димитров постави клетва пред общинските съветници и откакто подписа акта за встъпване в служба, действително влезе в своите пълномощия.

Кметът Пенчо Милков изрази своето задоволство от обстоятелството, че Русе към този момент има собствен публичен медиатор. “Община Русе ще даде нужната база съгласно разпоредбите за работа на омбудсмана и се надявам той да внесе задоволително изясненост в обществото кои са органите или институциите, която могат да защитят жителите “, уточни в изявлението си Милков.

До избора на публичен медиатор на Русе се стигна след проведени и извършени пет състезанието за последните 10 години. Събеседванията са били през 2013, 2014 и 2016 година и през месеците юли и октомври на 2021 година

Съгласно разпоредбите, написани в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, публичният медиатор се избира и освобождава с болшинство 2/3 от общия брой на общинските съветници. Омбудсманът извършва функционалностите си, като приема и преглежда тъжби и сигнали за нарушавания на права и свободи на жителите, и прави инспекции по тях.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР