На днешното си заседание Министерският съвет прие решение, с което

...
На днешното си заседание Министерският съвет прие решение, с което
Коментари Харесай

Иди ми - дойди ми: проектът АЕЦ Белене отново отиде в коша

На днешното си съвещание Министерският съвет одобри решение, с което анулира решение на държавното управление от 2018 година, обвързвано с бъдещата нуклеарна централа " Белене ", оповестиха от държавната пресслужба.

На 29 юни 2018 година - по времето на кабинета на Бойко Борисов с така наречен " патриоти ", Министерският съвет приема въпросното решение № 447 за установяване на енергиен обект " Ядрена централа на площадка " Белене " като обект с национално значение и за създаване на нуклеарна централа на площадка " Белене ". Както и дава зелена светлина за започване на договаряния с евентуални вложители и производители на съоръжение.

Това стана, откакто Борисов направи няколго " лупинга ", като в началото бе върл зложелател на " гьола ".

По въпроса има даже каузи, заведени от прокуратурата по времето на Сотир Цацаров за занемареност в изключително огромни размери. Каква е тяхната орис обаче е тайнственост.

С днешното решение на държавното управление се разпорежда на министъра на енергетиката да предприеме дейности за преустановяване на оповестената от НЕК ЕАД процедура за избор на стратегически инвеститор/ри за създаване на АЕЦ " Белене " и за известяван на предпочетените претенденти за подаване на обвързващи предложения, с които е подписан контракт за конфиденциалност.

Клуб Z напомня, че на 5 юли 2023 година в светлината на съветската инвазия в Украйна депутати от три парламентарни групи - ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, внесоха предложение в Народно събрание да се направи опит посредством договаряния оборудването за АЕЦ " Белене " да се продаде на Украйна. След основателите бяха енергийното " острие " на ГЕРБ Делян Добрев (един от обвинените от делото " Белене ", който след това мистериозно отпадна, б.р. на Клуб Z), Ивайло Мирчев и даже Кирил Петков.

" След началото на войната в Украйна и глобите против Русия, планът Белене е дефинитивно жертван ", написа Делян Добрев от ГЕРБ във фейсбук. - Току-що внесох с сътрудници решение на Народно събрание да възложим на министъра на енергетиката да организира договаряния с Украйна за продажбата на оборудването за Белене. Цената е предмет на договаряне, само че не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното съоръжение - съвсем 1,2 милиарда лв.. "

А Ивайло Мирчев съобщи:

„ Ако министърът на енергетиката реализира добра договорка и успее да продаде ненужния нуклеарен пакет, ще сме в странната обстановка - родното съветско нуклеарно лоби в България (щедро набутало ни неизползваемата към този момент съветска технология) да подкрепи енергетиката на… Украйна “.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР