На днешното си заседание Министерски съвет прие решения за откриване

...
На днешното си заседание Министерски съвет прие решения за откриване
Коментари Харесай

България открива 4 нови консулства в чужбина, 2 от които - генерални

На днешното си съвещание Министерски съвет одобри решения за разкриване на 4 нови български консулства в чужбина, две от които - генерални, заяви държавната осведомителна работа.

Министерският съвет одобри решение за откриването на Генерално консулство на Република България със седалище в гр. Дюселдорф, Германия , с консулски окръг, обхващащ федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Откриването на Генерално консулство в гр. Дюселдорф, Федерална Република Германия и обособяването на провинция Северен Рейн-Вестфалия като негов консулски окръг доста ще усъвършенства достъпа на българските жители до административни и консулски услуги и ще усъвършенства активността на Генералното консулство на Република България във Франкфурт на Майн.

Живеещите на територията на Германия български жители, по публични данни на немската страна към 31 декември 2021 година, възлизат на съвсем 411 хиляди души, като в края на 2021 година в провинция Северен Рейн-Вестфалия са регистрирани 96 715 български жители.

В претекстовете за разкриване на новото консулство в Германия се споделя, че то ще има действителен принос освен в усилването на административния потенциал на консулското наличие, само че и за активизиране на разговора на локално равнище и задълбочаване на търговско- икономическите връзки.

Това ще способства в това число и за разпространение на България като привлекателна туристическа дестинация и за поощряване на съдействие в региона на културата, науката и образованието. Сред 16-те федерални провинции, Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски сътрудник на България. Провинцията е водещ вложител в България, заради концентрацията на значими мултинационални компании и огромен брой дребни и междинни предприятия.

Министерският съвет одобри решение за откриването на Генерално консулство на Република България във Френската република със седалище в гр. Лион и с консулски окръг, обхващащ районите Оверн-Рон-Алп, Нова Аквитания, Окситания, Прованс - Алп-Кот д`Азюр и Корсика.

Откриването на консулското посланичество е аргументирано с нуждата от възстановяване на консулското обслужване на българските жители във Франция, в резултат на техния непрекъснато възходящ брой.

До този миг на територията на Франция консулско обслужване можеше да бъде получено само в дипломатическото ни посланичество в Париж, което основава обилни усложнения за българската общественост, по-голямата част, от която е съсредоточена точно в Южна Франция - Марсилия, Лион, Тулуза, Ница, Бордо, Монпелие. Разкриването на Генерално консулство на България в Лион с посочения консулски окръ,г би обслужвало сред 30 000 - 40 000 български жители.

Откриването на Генерално консулство в гр. Лион ще способства също за повишение на нивото и интензитета на политическия разговор и съдействието с втория по брой на население район във Франция и втория най-богат френски район със забележителна политическа и икономическа тежест. Градът е и седалище на Бюрото на Световната здравна организация за подготовка и отговор на страните против епидемиите; седалище е и на Международната организация на престъпната полиция ИНТЕРПОЛ.

Министерският съвет одобри решение за разкриване на Консулство на Република България в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия със седалище в гр. Единбург и с консулски окръг, обхващащ териториите на Шотландия и Северна Ирландия, както и окръзите Камбрия, Нортамбърланд, Дъръм и Тайн енд Уеър в Англия.

Откриването на консулство на Република България в гр. Единбург е аргументирано от възходящия брой български жители на територията на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия. По данни към 31 декември 2021 година, броят на получилите статут на уседналост български жители е съвсем 290 000.

Консулството ще дава по-лесен и бърз достъп до консулски услуги, като подаване на заявление за издаване на български документи за идентичност, осъществяване на нотариални заверки и на пълномощни и заявления, както и приемане на актове за гражданско положение.

Министерският съвет одобри решение и за разкриване на почетно консулство на България в Сингапур и назначение на сингапурския жител Го Чи Хау Ланкс за почетен консул на страната ни.

Сингапур е наш значим сътрудник в района, като през актуалната година честваме 55 години от установяването на дипломатически връзки. Очаква се разкриването на почетно консулство да способства за развиването на забележителния капацитет на двустранните съдействието в туризма, просветителния и културния продан и други области.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР