На днешното си редовно заседание, проведено чрез видео-конферентна връзка, Комисията

...
На днешното си редовно заседание, проведено чрез видео-конферентна връзка, Комисията
Коментари Харесай

Дезертьор от ГЕРБ и близък на Цветанов отнесе 100 бона глоба

На днешното си постоянно съвещание, извършено посредством видео-конферентна връзка, Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) одобри решение за определяне на спор на ползи във връзка с някогашния кмет на Община Благоевград Атанас Камбитов.

Проверката против него е почнала през 2019 година след сигнали от орган на правосъдната власт. По първия сигнал Комисията се е произнесла със свое решение от 8.01.2020 година, че не е открит спор на ползи при закупуване на общински аграрен терен от сдружение „ С-.. “ ЕООД, заради липса на частен интерес от страна на кмета.

Проверката по втория сигнал е открила, че два парцела – частна общинска благосъстоятелност, са продадени на „ Старт-2015 “ ЕООД. Едноличен притежател на капитала и шеф е Р. Ш. Дружеството е записано през 2014 година, като преди да стане негов шеф, Ш. закупила от Камбитов аграрен парцел в гр. Свети Влас.

В интервала 25.09.2017 – 3.10.2017 година като едноличен притежател на капитала и шеф е вписан Атанас Камбитов.

Той организира изключително Общо заседание на „ Старт 2015 “ ЕООД и разпределя дял на самия себе си в размер на 79 800 лева, образуван от насъбраната и неразпределена облага за 2015 – 2016 година

Сумата му е изплатена от Р.Ш., в качеството й на счетоводител на същото сдружение. В същия ден, в който е взето решението за погашение на горепосочената сума, Камбитов продава дяловете си в „ Старт 2015 “ ЕООД на И.Б., като измененията се вписват в Търговския указател, а по-късно – на 20.10.2017 година, за шеф още веднъж е определена и вписана Р.Ш.

На 17.09.2020 година в Търговския указател е вписана смяна на едноличния притежател на „ Старт 2015 “ ЕООД. Новият притежател е сдружението „ Старт Груп 2020 “ ООД със съдружници – Атанас
Камбитов и щерка му. По този метод двата закупени парцела – частна общинска благосъстоятелност през 2016 година и 2017 година, минават в благосъстоятелност на сдружение, в което съучастник е някогашният кмет, взел участие в продажбата им.

Установеният от КПКОНПИ спор на ползи касае дейностите на Камбитов в качеството му на разположение, заемащо висша обществена служба – той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински парцел, сключил е контракт за продажба на другия общински парцел, като и двете дейности са осъществени в частен интерес на обвързвано с него лице.

За това му е наложена санкция в размер на 10 000 лева Отделно от нея, с решение на Комисията се лишава в интерес на страната получената материална полза в размер на 87 627 лева

Изводите на КПКОНПИ за съществуване на стопански зависимости сред лицата се базират на практиката на Върховния административен съд. В случая, събраните доказателства сочат, че е налице дълготрайно финансово-стопанско обвързване сред „ Старт 2015 “ ЕООД и Камбитов, а това внася подозрения в обективността и безпристрастността на лицето, заемащо висша обществена служба, при практикуване на неговите пълномощия, касаещи въпросното сдружение.

Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа.

След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи, и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни.

Решението предстои на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс, като установяването на спор на ползи с влезнало в действие такова решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. За лицето, посочено нагоре (Атанас Камбитов) признатото през днешния ден решение на КПКОНПИ не е влезнало в сила
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР