На днешното си редовно заседание правителството реши да намали административната

...
На днешното си редовно заседание правителството реши да намали административната
Коментари Харесай

Отпада изискването за предоставяне на хартиен носител на 12 удостоверителни документа

На днешното си постоянно съвещание държавното управление реши да понижи административната тежест върху жителите и бизнеса посредством унищожаване на условието за даване на 12 публични удостоверителни документа на книжен притежател. Така се вкарва длъжностен продан на данни сред администрациите, където към този момент съществува техническа опция информацията да бъде извличана по електронен път.

Срокът за осъществяване на решението е 15 август, като това ще разреши правенето до септември на нормативните актове, посредством които ще се отстрани опцията на администрациите да изискват от жителите въпросните удостоверения на книжен притежател.

" Този метод ще бъде прибавен върху всички останали удостоверителни документи, като за задачата администрациите последователно ще бъдат присъединявани към централния съставен елемент за длъжностен продан на данни и информация (RegiX), поддържан от Държавна организация " Електронно ръководство ", написа в решението на Министерския съвет.

Премахва се предаването на книжен притежател на уверение за вписани в указател БУЛСТАТ, което се издава от Агенцията по вписванията. Удостоверенията за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на юридическо и физическо лице в Имотния указател, издавани от Агенцията по вписванията, също отпадат.

Документът за настоящо положение от Търговския указател, издавано от Агенцията по вписванията, също няма да се предава на книжен притежател. Това важи и за удостоверението за съществуване или липса на отговорности за обществени държавни вземания, събирани от митническите органи, което се издава от Агенция " Митници ".

Удостоверенията за фамилно състояние, брак, за брачен партньор или брачна половинка, както и за деца, издавани от общинска администрация, също отиват в историята. Отпада и условието за книжен притежател на удостоверението за съществуването или неналичието на отговорности, издавано от Националната организация за приходите.

Удостоверение обр. УП-7 и УП-8 за приход, размер и тип на пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния застрахователен институт, също няма да се изисква. Това важи и за удостоверенията за признание на добито висше обучение в чужбина, издавано от Националния център за информация и документи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР