На днешното редовно заседание, на 16 ноември, се очаква депутатите

...
На днешното редовно заседание, на 16 ноември, се очаква депутатите
Коментари Харесай

Парламентът ще обсъди промени в Закона за социално подпомагане

На днешното постоянно съвещание, на 16 ноември, се чака депутатите да обсъдят на първо четене промени в Закона за общественото подкрепяне. Това планува проектопрограмата на Народното събрание. Предвидено е и за утрешния ден (17 ноември) да се разиска, само че като втора точка.

С обвързването на системата за обществено подкрепяне с линията на беднотия ще се изпълнят рекомендациите на Европейската комисия и изискванията за активиране на Плана за възобновяване и резистентност, които са свързани със схемите за най-малък приход.

Също по този начин ще се основат нужните условия за усъвършенстване на системата за обществено подкрепяне - разширение на обсега на подпомаганите лица и фамилии и увеличение на размера на помощите, се показва в претекстовете към законопроекта, импортиран от Министерския съвет.

Утре (16 ноември) депутатите ще стартират работа с първо четене на два законопроекта за промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители. В плана на дневен ред е и одобрение на Допълнение на Споразумението за заем сред Европейския съюз като кредитор и България като заемополучател. Новият заем в размер на 460 170 000 евро, пожелан от страната ни, е за покриване на бюджетни разноски по отношение на превъзмогване на социално-икономическите последствия за служащите и независимо заетите лица в резултат на COVID-19.

Предвижда се също по този начин депутатите да прегледат на първо четене промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица и да продължат разискването на измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане. В проектопрограмата са и импортирани от ГЕРБ-СДС промени в Закона за висшето обучение.

Ще има разискване и на утвърждението на съглашения сред Федералната аварийна банка на Ню Йорк, Министерството на защитата на България и Агенцията на Департамента по защита на Съединени американски щати, които са за съдействие в региона на сигурността и са свързани с осъществяването на договорите за доставка на осемте самолета F-16 Block 70.

В четвъртък (17 ноември) Народното събрание ще продължи чуването на служебния министър на енергетиката Росен Христов по отношение на доставките на газ в България от 27 април 2022 година до момента - цени, контрагенти, тръжни процедури. След измененията в Закона за обществените помощи, Народното събрание ще прегледа на първо четене и промени в Закона за фамилните помощи за деца.

Предвижда се депутатите да обсъдят и план на решение за основаване на Временна комисия за разглеждане на въпросите с дефицита и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023 година и за правене на оферти за справяне с тези проблеми.

В петък (18 ноември) е очакван постоянен парламентарен надзор.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР