На днешното четиринадесето заседание на Комитета за наблюдение на ОП

...
На днешното четиринадесето заседание на Комитета за наблюдение на ОП
Коментари Харесай

Допълнително финансиране в секторите „Въздух“ и „Отпадъци“ по ОП Околна среда


На днешното четиринадесето съвещание на Комитета за наблюдаване на Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС) бяха признати промени, с които се разшири обсегът на предпочитаните оси „ Отпадъци “ и „ Подобряване качеството на атмосферния въздух “, заяви пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

Комитетът за наблюдаване утвърди критерии за оценка по нова процедура за ограничения за адресиране на превоза като източник на замърсяване въздуха с запас от 390 млн. лева В рамките на процедурата ще се подкрепи закупуването и доставката на модерни екологични транспортни средства, което ще докара до понижаване на нездравословните излъчвания във въздуха, понижаване на шума и вибрациите и доста икономисване на сила. Допустими действия са закупуване на електроавтобуси, тролейбуси и трамваи, както и станции за зареждане. Бенефициенти по процедурата са 11 общини с нарушено качество на атмосферния въздух, в партньорство със съответното общинско предприятие/дружество, което дава услуга по публичен транспорт на пасажери на територията на общината - Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, Столична община, Хасково и Шумен.

„ Постигането на съответни резултати за чистотата на атмосферния въздух е наш главен приоритет, към който подхождаме с изключителна ангажираност “, разяснява министърът на околната среда и водите Нено Димов на съвещанието на комитета. Той напомни, че в началото плануваните в програмата средства за качество на въздуха са били 115 млн. лева „ На предходния Комитет за наблюдаване на оперативната стратегия разгласих, че ще търсим разновидности за нарастване на този запас, който да бъде ориентиран освен към битовото отопление, само че и към другия главен фактор за замърсяването на въздуха с фини прахови частици– превозът. С идните вложения общият запас за запазване непорочност на въздуха, който ще активизираме през този програмен интервал, е близо 6 пъти по-голям от в началото планувания. По този метод отговаряме на загрижеността на жителите и локалните управляващи и вършим още една крачка към възстановяване качеството на живот “, сподели министър Димов.

В утвърденото през днешния ден изменение на Оперативна програма „ Околна среда “ 2014-2020 година е включена и нова мярка за рекултивация на закрити депа за боклуци. Ресурсът е 120 млн. лева и ще бъде ориентиран към общини с депа, които бяха предмет на наказателна процедура против България в Съда на Европейски Съюз. Министър Димов напомни, че след наказателното дело България е затворила 113 депа до края на 2018 година, с което е изпълнила условието на Европейския съд. Предстои тези депа да бъдат механически рекултивирани със средства по ОПОС. Средствата по програмата се дават в допълнение на обезпечения запас от държавния бюджет.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР