На днешния Световен ден на недоносените деца официално беше представен

...
На днешния Световен ден на недоносените деца официално беше представен
Коментари Харесай

Първият Семеен център за недоносени деца в България вече работи

На днешния Световен ден на недоносените деца публично беше показан първият в България фамилен център за поддръжка на недоносени деца и родителите им. Семеен център " Малки чудеса " е в София и е съзададен по самодейност на Фондация " Нашите недоносени деца " с дарения и доброволчески труд от корпоративни, неправителствени и частни донори.

Проблемите при недоносените деца в числа:

10% от новородените се раждат прибързано
30% от тези деца получават трайни увреждания
50% от недоносените деца се сблъскват с разнообразни форми на обучителни усложнения, прочувствени, поведенчески проблеми и проблеми в обществената интеграция
70% от майките, родили прекомерно рано, страдат от посттравматичен стрес
50% от майките на недоносени деца не получават поддръжка за кърмене и задоволителна информация по какъв начин да запазят лактацията си
5 777 недоносени бебета са родени в България през 2016 година (от общо 61 014).

В България към момента не съществува Национална стратегия за следене на недоносените деца след изписването им от неонатологичните отделения. Преждевременно родените бебета обаче са изложени на повече здравни опасности и се нуждаят от изключително и навременно внимание, което може да предотврати или най-малко да понижи огромна част от вероятните затруднения, означиха от фондацията на днешното събитие.

Недоносените деца са във висок риск от усложнения в говорното и двигателното развиване и координацията, нарушена памет и опция за централизация, дислексия, диспраксия, дискалкулия, дисграфия, прочувствени и психически проблеми.

 Първият Семеен център за недоносени деца в България към този момент работи
Въпреки това родителите на тези деца рядко имат цялостна и налична информация за здравните опасности и предварителната защита им, считат от организацията и по тази причина ще опитат да запълнят тази празнота с новия фамилен център. Създателите му са също родители на недоносени деца и познават проблемите от първо лице, като оферират необятен набор от услуги от повече от 10 експерти по ранна психическа, логопедична, двигателна и обществена поддръжка на децата, в това число посредством способи като арт-терапия, музикотерапия, ерготерапия.

В центъра ще се предлага и помощ, ориентирана към родителите - за обучаването им в някои специфики при развъждането на недоносено, както и самостоятелна и групова психическа помощ за превъзмогване на провокациите, свързани с преждевременното раждане, родителството и партньорските взаимоотношения в фамилията. В дълготраен проект фондацията има упоритост и за разширение на активността с включване на медицински услуги и рехабилитация.

В първата година от работата си центърът ще разчита на още финансова поддръжка от платежният и картов оператор " Борика ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР