На днешния ден в 13:03 ч. българско време от космодрума

...
На днешния ден в 13:03 ч. българско време от космодрума
Коментари Харесай

Първият британски астронавт на ЕКА излетя успешно!

На днешния ден в 13:03 ч. българско време от космодрума Байконур излетя галактическият транспортен съд “Союз ТМА-19М ”. Девет минути след старта корабът се отдели сполучливо от ракетата-носител, разпростра антените и слънчевите си панели и стартира независим галактически полет към “Международната галактическа станция ”.

На борда на кораба са космонавтът на Роскосмос Юрий Маленченко, астронавтът на НАСА Тим Копра и астронавтът на Европейската галактическа организация (ЕКА) Тим Пийк.

Тримата ще заменят астронавтите Кейл Линдгрен от НАСА, Кимия Юи от Япония и космонавта на Русия Олег Кононенко, които се завърнаха на Земята наред на 11 декември. Маленченко, Копра и Пийк ще работят в космоса на борда на станцията през идващите шест месеца.

Тим Пийк е първият публично разпознат от Англия локален астронавт на ЕКА. Макар и други астронавти, които имат английски корени, да са летяли в космоса, те са имали второ поданство. Такива са Майк Фоул, Пиер Селърс, Ник Патрик. Всички те са били астронавти на НАСА и са носили знамето на Съединени американски щати на ревера си. Хелън Шърман пък е летяла в космоса през 1991 година като част от частно финансирана пробна стратегия към орбиталната станция “Мир ”. За разлика от всички тях Тим Пийк е разпознат като формален представител на държавната космонавтика на Англия.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР