На днешния ден църквата почита паметта на Светите мъченици Терентий,

...
На днешния ден църквата почита паметта на Светите мъченици Терентий,
Коментари Харесай

Терентий и Помпий не се уплашили от мъчения, загинали за вярата

На днешния ден църквата уважава паметта на Светите мъченици Терентий, Помпий и други мъченици Картагенски.

Те живели по времето на император Деций (249-251 г.), който подхванал гонение против християните в цялата римска империя. По негова заповед всички жители на империята трябвало да принесат жертви на римските богове, а в случай че се
противят - да бъдат принудени със мощ и мъчения. 

Когато шефът на Африка, Фортуниан, получил тази заповед, се обърнал към християните със следните думи: ‘‘Ако не принесете жертва на боговете, ще бъдете предадени на изтезания и смърт’‘.

На градския площад били към този момент сложени разнообразни уреди за изтезаване на наказаните. Мнозина християни, като се изплашили от страшните мъчения, които ги заплашвали, се отказали от вярата си в Христа и принесли жертва на идолите. Имало, обаче, 40 души християни, които били подготвени да претърпят освен всевъзможни мъчения, само че и най-ужасна гибел, само че да останат правилни на Христа. 

От името на всички Терентий отказал да принесе жертва на идолите. Разгневеният шеф заповядал да заведат християните в идолското капище и там траял да ги убеждава да се поклонят на идолите и да им принесат жертва. Терентий самоуверено потвърдил, че направените от камък, дърво и желязо и украсените със злато, сребро и скъпоценни камъни идоли не са богове. 

Светите мъченици били подложени на страшни мъчения: били ги грубо, горили телата им с нагорещени железа, само че те се молели на Бога и търпеливо понасяли ужасните премеждия. Като скърбели за заблужденията на езичниците, те молели Бога да съкруши идолите. Господ чул молитвата им. Станало знамение. Идолите паднали на земята, а идолските капища се разрушили. Но и това знамение не вразумило шефа, и той осъдил християните на гибел, като те били посечени с меч. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР