На днешния ден се навършват точно 110 години от рождението

...
На днешния ден се навършват точно 110 години от рождението
Коментари Харесай

Навършват се 110 години от раждането на Сергей Корольов

На днешния ден се навършват тъкмо 110 години от рождението на Сергей Корольов – индивидът, считан за създател на практическата космонавтика.

Днес той е уважаван от мнозина за своите достижения – първия неестествен сателит, първия човек в космоса, създаването на ракетите “Союз ”, които и до ден сегашен се употребяват за изстрелване на хора до “Международната галактическа станция ”. Приживе обаче малко на брой чуват за него – самоличността му се крие в загадка. Корольов е жертва на тоталитарния режим и чак след гибелта си се трансформира в икона за съветското ракетостроене (източник: ЕКА).

Сергей Корольов е наследник на преподавател по съветска литература. Рожденото му място е Житомир, през днешния ден град в Северна Украйна. Още от дребен демонстрира извънреден интерес към летателни апарати и на 17 години основава своя първи планер. След като приключва Киевския политехнически институт, Корольов минава на работа в Московския университет и ползата му се трансформира – вместо да се занимава със самолетостроене, той почва да се занимава с ракетно напредване – област, която по това време има единствено теоретични основи.

През 1931 година Корольов основава група за проучване на реактивно придвижване – тя по-късно съумява да създаде първите руски ракети с течно гориво – GRID-9 и GRID-10. През 1933 година военните поемат групата и дружно с Валентин Глушко основават първия пилотиран летателен уред с ракетен мотор RP-318.

На 23 март 1938 година Валентин Глушко е задържан откакто стартира огромното пречистване при Сталин. За да понижи степента на обвиняванията, Глушко трансферира отговорността на Корольов. Самият Корольов е задържан на 7-ми юни и му е дадена присъда от 10 години работа в трудов лагер. Поради това събитие Глушко и Корольов остават врагове до дъно.

Корольов лежи две години в разнообразни затвори, включително четири месеца в Гулаг. След това щастието му се усмихва, тъй като руският авиоконструктор Андрей Туполев също е политически пандизчия и оглавява едно от затворническите бюра “шаражка ” – тези бюра и лаборатории правят секрети научно-технически разработки в границите на руската лагерна система Гулаг.

През ноември 1944 година Корольов е нараснал да оглавява личен екип и са му дадени единствено 3 дни, с цел да предложи проект за построяването на руски еквивалент на ракетата “Фау 2 ”. Той съумява да се оправи и показва проекта – нищо че неговата ракета има обсег от единствено 75 километра, една четвърт от този на “Фау 2 ”. Година по-късно е изместен в Германия, с цел да учи хардуера, оставен от войната след американската интервенция “Пейпърклип ”. По това време Вернер декор Браун и най-големите фрагменти от немския ракетен екип са се преместили в Съединени американски щати. В Русия обаче е учреден нов проучвателен център. Въпреки че е към момента политически пандизчия, Корольов е нараснал в Главен инженер и му е поверено да построи руския еквивалент на “Фау 2 ”. На бял свят се появява ракетата “Р1 ”, която е първата от серията ракети, известни по-късно в НАТО под названието “Скъд ”.

През 1953 година Корольов създава първата междуконтинентална балистична ракета с обсег от 7 000 километра – “Р7 ”. Тя е основана на идея за прикачени една върху друга степени. На 21 август 1957 година “Р7 ” лети за пръв път от ракетния център наоколо до Байконур.

“Р7 ” е задоволително мощна, с цел да сложи сателит в орбита. По това време обаче научните разработки се бавят – по тази причина Корольов и компанията му създават единствено минимално работещ сателит. “Спутник 1 ” излетява на 4 октомври 1957 година и радиосигналите, които излъчва, шокират света.

За по-малко от месец Корольов съумява да създаде и втори сателит – “Спутник 2 ”, на борда на който пътува кучето Лайка. Ракетата “Р-7 ” е извънредно сполучлива и с нея са изстреляни доста галактически апарати за пръв път – първия уред, който попада на повърхността на Луната, първия уред, направил фотоси на противоположната страна на Луната, първите междупланетни станции, изпратени по траектория към Венера и Марс. На 21 април 1961 година излетява усъвършенствана ракета “Р-7 ” с първия космонавт на планетата – Юрий Гагарин.

През 60-те години Съюз на съветските социалистически републики е замесен в конкуренцията към Луната. Корольов предлага гигантска ракета “Н1 ”, висока 100 метра, както и модулен галактически транспортен съд с обещаващо бъдеще – “Союз ”. Проектът за “Н1 ” обаче претърпява провал – по това време основен конструктор на руските ракетни мотори е Валентин Глушко и той има вяра, че криогенните мотори нямат бъдеще. За да може да избегне работата с Глушко, Корольов се обръща към Николай Кузнецов. Проблемът е, че моторите на Кузнецов са доста дребни и голямата ракета “Н1 ” има потребност от 42 от тях, като 35 са за първата степен. Работата по “Н1 ” е замразена и създаването на ракетата е утвърдена през 1964 година – единствено че през това време в Съединени американски щати програмата за пращане на човек на Луната към този момент е в ход и се работи по нея от три години – закъснение, което по-късно ще се окаже съдбовно за руските упоритости.

Корольов заболява от рак през 1965 година и умира на операционната маса на 14 януари 1966 година. Само две седмици след гибелта на Корольов “Луна 9 ” прави първото меко кацане на Луната. Това е последното огромно руско достижение за няколко години напред.

След гибелта на Корольов руската стратегия претърпява доста компликации. Ракетата “Н1 ” не съумява да бъде приключена в период, с цел да могат Съюз на съветските социалистически републики да победят Съединени американски щати в лунната конкуренция и четирите нейни изстрелвания приключват с злополука. През 1974 година Валентин Глушко, който след гибелта на Корольов е оглавил неговото бюро, публично приключва програмата. Съюз на съветските социалистически републики в никакъв случай не съумява да изпрати човек на Луната.

Но през днешния ден ракетите и корабите “Союз ” не престават да се употребяват, а Русия към момента е водач в поддържането и употребата на орбитални станции.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР