На днешния ден се навършват 109 години откакто България е

...
На днешния ден се навършват 109 години откакто България е
Коментари Харесай

109 години от обявяването на Независимостта на България!

На днешния ден се навършват 109 години откогато България е оповестена за самостоятелна! По този мотив публикуваме Манифеста, с който това е станало допустимо!

Манифест към българския народ

По волята на незабвенния Цар Освободител, великият приятелски Руски народ, подкрепят от положителните ни съседи, жители на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година пречупи робските вериги, що през епохи оковаваха България, в миналото така велика и така славна.

Оттогава и до през днешния ден, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо правилен към паметта на националните дейци за своята независимост и въодушевяван от техните завещания, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и сътвори от нея под Мое управление и това на о` Бозе почившия Княз Александър, страна, почтена да бъде пълноправен член в фамилията на цивилизованите нации. Винаги миролюбив, Моят Народ през днешния ден копнее за своя културен и стопански напредък; в това направление нищо не трябва да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде съгласно както той желае.

Българският народ и Държавният му глава не могат с изключение на еднообразно да мислят и едно да желаят.

Фактически самостоятелна, страната Ми се спъва в своя естествен и спокоен процес от едни узи, с формалното скъсване на които ще се в профил и настаналото охлаждение сред България и Турция.

Аз и Народът Ми откровено се радваме на политическото възобновление на Турция. Тя и България – свободни и изцяло самостоятелни една от друга, ще имат всички условия да основат и уякчат другарските си връзки и да се предадат на спокойно вътрешно развиване.

Въодушевен от това свето дело и с цел да отговоря на държавните потребности и националното предпочитание, с благословението на Всевишния възвестявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за без значение Българско Царство и дружно с народа си надълбоко имам вяра, че този Ми акт ще откри утвърждението на Великите Сили и съчувствието на целия образован свят.

Да живее свободна и самостоятелна България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в античната столица на Българското царство Търново на 22 септември 1908 година, двадесет и втората годишнина от Нашето царуване

На първообразното със личната ръка на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО подписано:

ФЕРДИНАНД I

Честит празник, българи!

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР