На днешния ден през 1958г. в Страсбург се открива първото

...
На днешния ден през 1958г. в Страсбург се открива първото
Коментари Харесай

Преди 61 г. е първото заседание на Европарламента

На днешния ден през 1958г. в Страсбург се открива първото съвещание на Европейската парламентарна асамблея (днес Европейски парламент). Тя включва 142 членове, които са излъчени от националните парламенти на страните членки, и в нея се приказва на четири езика. Днес в Европейския парламент заседават 751 членове, а формалните езици са 24. Институцията разполага с извънредно значими законодателни, бюджетни и контролни пълномощия.

Всичко стартира с Договора за основаване на Европейската общественост за въглища и стомана (ЕОВС). Подписан от шест страни, той влиза в действие на 25 юли 1952 година. С него се поставят основите на Общността и се основават следните институции: Върховен орган, Обща асамблея, Съвет на министрите, Съд и Консултативен комитет.

След влизането в действие на Договорите от Рим през 1958 година и основаването на Европейската икономическа общественост (ЕИО) и Европейската общественост за атомна сила (Евратом) е решено Общата асамблея да бъде в действителност обща и за трите общности. По същото време тя се преименува на "Европейска парламентарна асамблея ", а от 30 март 1962 година - на "Европейски парламент " (наименование, което се вписва публично в Единния европейски акт от 1986 г.).

Европейският парламент , Европарламентът или Екологичен потенциал е единствената директно избирана институция, която съставлява жителите на Европейския съюз. Заедно със Съвета на Европейския съюз той реализира законодателната власт на Евросъюза. Настоящият ръководител на Европейския парламент е италианският политик Антонио Таяни (ЕНП), който бе определен на 17 януари 2017 година за идващите 2.5 години. За месец май тази година са планувани следващите евроизбори.

Европейският парламент съставлява 500 милиона души, колкото е близо общото население на 28-те страни членки на Европейския съюз. Членовете му се избират посредством директни избори на всеки пет години. Парламентът се състои от 751 депутати от втория по величина либерален електорат в света след индийския и е най-големият интернационален електорат в света - 342 милиона гласоподаватели през 2004 година. Институцията еволюира дружно със Съюза и съществува в началото като Европейска парламентарна асамблея а по-късно е преименувана на Парламент.

Основните отговорности на Европейския парламент са: определянето на законите, които оказват въздействие върху всекидневието на европейските жители, и на годишния бюджет на Европейски Съюз - пълномощия, които той споделя със Съвета на министрите (28 национални държавни управления на ЕС) в система, сходна на двукамарна. Парламентът има също пълномощия за надзор или контрол над останалите институции на Европейски Съюз: той следи по какъв начин те работят и по какъв начин изразходват парите на данъкоплатците.

Ежемесечните пленарни съвещания на Екологичен потенциал се организират в Страсбург (Франция), а изключителните и спомагателни съвещания - в Брюксел (Белгия). Европарламентът има офиси и в Люксембург. Съществува безпокойствие във връзка с разноските, които се отделят за преместването на Народното събрание и депутатите от едно място на друго по няколко пъти в годината. От време на време има митинги това да се промени.

Макар че всекидневно Брюксел се възприема като столица на Европейския съюз, защото в нея са седалищата на изпълнителните му органи - Европейската комисия и Съветът на Европейския съюз, в умишлен протокол към Договора от Амстердам е записано, че Европейският парламент организира ежемесечните си пленарни съвещания в Страсбург. Затова от време на време импровизирано го назовават "Парламента от Страсбург ", като някои подразбират Страсбург като демократичната столица на Европа и го опълчват на бюрократичното начало в Брюксел. От на практика съображения обаче цялата подготвителна работа по законодателството и срещите на парламентарните комитети протичат в Брюксел. Нещо повече, Секретариатът на Европейския парламент (администрацията му), в който работят болшинството от административните чиновници на Екологичен потенциал, е ситуиран в Люксембург (преди години тук са се провеждани и пленарните сесии). В резултат на това Народното събрание прекарва всеки месец четири дни в Страсбург, където текат окончателните пленарни сесии и гласувания. Понякога пленарни сесии се организират и в Брюксел.

Страсбург (на френски: Strasbourg; на немски: Straßburg) е град в Източна Франция. Разположен е на левия бряг на река Рейн, покрай границата с Германия. Градът има над 276 000 поданици. Страсбург е седалище на няколко европейски институции, сред които са: Съветът на Европа, Еврокорпусът, както и Европейският парламент и Европейският омбудсман на Европейския съюз.

Сред най-големите забележителности е Елзаският музей в Страсбург, който приютява известното изкуство и обичаи. В него са показани подиуми от обичайния живот в историческата област Елзас през XVIII и XIX век: костюми, домакински обичай, мебели, керамика, играчки, изображения, занаяти, обичайната възстановка на ателиета на занаятчии.

Страсбург е значим център на индустрията (главно машиностроенето), както и възел на пътни, железопътни и речни връзки. Пристанището в града е най-голямото на река Рейн след пристанището в Дуйсбург (Германия).

Модерната трамвайна система в Страсбург действа от 1994 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР