На днешния ден през 1953 г. в гр. Перник е

...
На днешния ден през 1953 г. в гр. Перник е
Коментари Харесай

11 август 1953 г. - Ражда се Людмил Стойков Янков

На днешния ден през 1953 година в гр. Перник е роден Людмил Стойков Янков, " Човека, Поета, Мечтателя, Героя от Еверест ".

Людмил Янков приключил лесотехническия институт през 1978 година и се открил да живее в гр. Кюстендил. Започнал да се занимава с алпинизъм през 1976 година Три години по-късно той към този момент е член на националния тим по алпинизъм и нещатен треньор на алпийския клуб в Кюстендил.

Идват и интернационалните изяви, които са доста безапелационни:

Изкачвания по огромните стени на Доломитите 1980 година – Чивета, Чима Овест, Чима Пиколисима, Мармолада. Изкачване и на връх Елбрус в Кавказ през същата тази година, от където се спуска със ски и по този начин става първият българин, сторил това.

Макар и със “скромен ” височинен опит Людмил е един от участниците в първата българска хималайска експедиция “Лхоце 81 ”.

Следващата година 1982 била необикновено добра за кюстендилския планинар – Северната стена на Матерхорн, където се опитал да снима филм, само че за жалост се оказало, че всички ленти са били сложени на назад и носенето на тежката и неуместна камера по тази рискова стена, се оказало на вятъра. През лятото на 1982 година Людмил изкачил три от седемхилядниците на Памир – Ленин, Корженевская и Комунизъм.

Година по-късно Л. Янков минава и по още една от класическите северни стени на Алпите – Айгер. На идната година той е в състава на втората българска хималайска експедиция “Еверест 84 ”. Упоритостта с която се опитал да помогне на изпадналия в неволя Христо Проданов е пословична. Тази негова постъпка му носи една от най-престижните интернационалните награди „ Faireplay ” …

Публикува свои стихове и разкази във вестниците " Литературен фронт ", " Пулс ", " Труд ". През 1987 год. получава премията за журналистика на в. " Пулс ", а през 1988 година става лауреат за литература за книгата си " Мечта оттатък долините ". След гибелта му излиза стихосбирката " Гранитна вода " и публицистичната му книга " Стената ".

На 17-ти април 1988 година умира по време на нанагорнище на връх Камилата в Рила.

Източник: http://www.alpineclub-vihren.com/

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР