На днешния ден, през 1922 г. е родена една от

...
На днешния ден, през 1922 г. е родена една от
Коментари Харесай

101 години от рождението на Стоянка Мутафова: Без компютри няма напредък, но без изкуство няма живот


На днешния ден, през 1922 година е родена една от най-усмихнатите и лъчезарни актриси в България – Стоянка Мутафова.

Тя е родена в София в фамилията на драматурга на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ Константин Мутафов. Бъдещата актриса приключва Първа софийска девическа гимназия, а по-късно Софийския университет със компетентност класическа лингвистика. В зората на кариерата си тя учи в театралния отдел на Академията за изкуства в Прага. Първоначално играе в спектакъл в чешката столица, след което се връща в България и стартира работа в Народния спектакъл. Стоянка Мутафова е един от създателите на Държавен язвителен спектакъл „ Алеко Константинов “, където също изиграва функции в доста спектакли. Легендарната актриса има голям брой оценки за кариерата си в киното и театъра, даже публично бе препоръчана от Български културен институт в Лондон за Книгата на върховете „ Гинес “ в категорията „ Най-възрастна интензивно играеща на сцената актриса “.

Може би една от функциите, които разказват най-добре обичаната актриса, е тази, която изиграва в постановката „ Госпожа стихийно злополучие “. 



„ Ролята доста ми се отдаде, тъй като аз самата наподобявам на нея. И аз съм малко буря във всяко отношение – през днешния ден по този начин, на следващия ден по този начин, през днешния ден мисля по един метод, на следващия ден по различен. Променям си мнението, не съм доста непрекъсната, да съм се заковала на нещо. Често пъти се отхвърлям, по-късно се връщам отново...такава съм си “, споделя самата Стоянка Мутафова.

Харизматичната дама е играла във филмите „ Любимец 13 “, „ Специалист по всичко “, „ Патиланско царство “, „ Рапсодия в бяло “ и други

Несъмнено Стоянка Мутафова бе една от най-успешните български актриси. В персоналния си живот тя има 3 брака зад тила си, като първия подписва още на 23 години с чешкия режисьор Роберт Роснер. След това се омъжва за журналиста Леонид Грубешлиев, от който ражда щерка си Мария. Последният брачен партньор на Стоянка, който тя назовава любовта на живота си, е артистът Нейчо Попов.

В памет на великата актриса през днешния ден ще си напомним някои от паметните ѝ цитати:



„ Знайте, че сте българи, а се старайте да надминете европейците. “

„ С мен не е елементарно да се живее. Но пък не е скучно. “

„ Нямам проспани години. Нямам тихи любови. “

„ Човек получава толкоз доста цветя два пъти в живота – когато идва и когато си отива. Аз пристигам! “

„ Който не носи спектакъл в себе си, е починал. “

„ Без компютри няма прогрес, само че без изкуство няма живот. “

„ Голямата неволя за актьорското съсловие е простотията... “
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР