На днешния ден през 1901 година един от най-обичаните американски

...
На днешния ден през 1901 година един от най-обичаните американски
Коментари Харесай

Рузвелт става кръстник на Белия дом на 12 октомври

На днешния ден през 1901 година един от най-обичаните американски президенти Тодор Рузвелт публично преименува резиденцията на президента на Съединени американски щати на Белия дом. До оня миг тя била наричана по друг метод - “Президентски дворец”, “Президентска къща” или “Седалище на изпълнителната власт”.

Резиденцията е планиран от Джеймс Хобън в неокласически жанр, който е главно въодушевен от наследството на най-значителния ренесансов проектант от Северна Италия Андреа ди Пиетро де ла Гондола, останал в историята под името Паладио. Колоните на постройката са добавени от президента Томас Джеферсън, откакто той се реалокира в Белия Дом.

Те пък са проектирани от Бенджамин Хенри Латроб. Западно крило е издигнато 100 години по-късно - през 1901 година, а известният Овален офис е основан през 1909 година Сегашното източно крило е добавено през 1942 година

По време на построяването на резиденцията строителството на Белия дом се сблъсква с дефицит на труд и материали. След довеждане докрай си Белият дом е бил пет пъти по-малък от в началото планувания комплициран и извънредно достоен замък. Към момента на завършването му през 1800 година държавното управление е изразходвало 232 371,83 $ за плана.

През 2007 година Белият дом е разгласен за втората обичана на американците постройка в архитектурно отношение в Съединени американски щати от Института на архитектите в страната
тагове рузвелт белия дом
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР