На днешния ден през 1879 г. излиза първият брой на

...
На днешния ден през 1879 г. излиза първият брой на
Коментари Харесай

Държавен вестник е създаден с Указ на княз Александър I

На днешния ден през 1879 година излиза първият брой на "Държавен вестник " - формалното издание на Република България, което се издава от Народното събрание. Има формален и всекидневен раздели.

"Държавен вестник " е основан с Указ №12 от 19 юли 1879 година на княз Александър I като публично издание на страната.

Излиза за първи път в София на 28 юли 1879 година, в началото един път седмично, а от 1891 година – всеки присъствен ден. През първите 12 години е държавно-информационно издание, като помества публични известия, вести и телеграми от чужбина. По-късно стартират да се обнародват влезлите в действие нормативни актове - закони, укази, постановления и други, публични документи - конвенции, контракти и други, а в неофициалната му част – изявления на разнообразни правосъдни институции и други.

"Държавен вестник " продължава да излиза до 30 ноември 1950 година, когато е заместен от "Известия на Президиума на Народното събрание ".

От 1963 година още веднъж е "Държавен вестник " като формален орган на Народното събрание.

В брой 89 от 6 октомври 1995 година е обнародван Законът за "Държавен вестник ". Той дефинира на "Държавен вестник " статута на публично издание на Република България. Издаването му се приготвя и прави от редакция под контрола на ръководителя на Народното събрание, който назначава и освобождава основния редактор.

"Държавен вестник " се издава в постоянни броеве всеки вторник и петък от седмицата, когато тези дни са работни. Издават се и изключителни броеве.

В посочени от закон случаи към "Държавен вестник " може да се издава прибавка, обнародването в която има същото правно значение, както и обнародването в "Държавен вестник ".

В формалния раздел на "Държавен вестник " се обнародват актовете, признати от Народното събрание, укази на президента на републиката, решенията на Конституционния съд, постановленията, правилниците и наредбите на Министерския съвет, интернационалните контракти на Република България и други.

В неофициалния раздел на "Държавен вестник " се обнародват административните актове на министри и на ръководители на държавни и общински органи, обявления и известия на министерства, други ведомства, академии, висши учебни заведения и научни институти, общини, призовки на съдилища, правосъдни решения, предложения за привикване на събрания и други вести.

Интернет страница

"Държавен вестник " поддържа интернет страница, достъпът до която е свободен и безвъзмезден.

Официалният и неофициалният раздел се разгласяват и в интернет страницата на "Държавен вестник ". При противоречие сред печатното издание и изданието в интернет страницата, правно значение има текстът на печатното издание.

"Държавен вестник " се разгласява в интернет страницата в деня, в който се издава печатното издание.

От 1 юли 2008 година броевете на "Държавен вестник " могат да се изтеглят непосредствено от уеб страницата на изданието.

В интернет уеб страницата на "Държавен вестник " обявленията за възлагане на публични поръчки се обнародват от 1 май 2005 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР