На днешния ден през 1878 г. в Париж е роден

...
На днешния ден през 1878 г. в Париж е роден
Коментари Харесай

Преди 144 г. е роден бащата на автомобилите „Ситроен“

На днешния ден през 1878 година в Париж е роден френският инженер  Андре Гюстав Ситроен (Andre Citroene) - основателят на концерна " Ситроен " и колите с това име.

Той е шестото дете в фамилията на състоятелен холандски евреин, търговец на скъпоценни камъни. Когато Андре е единствено на шест годинки, татко му умира, като оставя голямо завещание. Но, без значение от връзките във финансовите кръгове на търговците на елмази, Андре Ситроен избира да не следва стъпките на татко си. През 1889-а, когато е на дванадесет години и вижда издигнатата и открита Айфелова кула, той е толкоз впечатлен от структурата, че взема решение да стане инженер. Андре постъпва в политехническо учебно заведение, а когато приключва образованието, той постъпва на военна работа.

В годините на Първата международна война Андре Ситроен строи цех за произвеждане на шрапнелни снаряди Quai de Javel в Париж. През 1919 година той преоборудва предприятието за произвеждане на коли. В началото там се създават по 30 коли дневно, а в края на годината броят стига до 2810.

Първоначално Андре Ситроен е производител на непретенциозни всеобщи коли със относително елементарен дизайн. Компанията „ Ситроен “ става известна през 1934 година с революционния и доста сполучлив модел Citroen Traction Avant - първият серийно създаван автомобил с предно задвижване. Произвежда се до 1957 година.

През юни 1919 година е създаден " Type А " - първият автомобил от серията " Ситроен ". Това е първият автомобил в серийно произвеждане в Европа, първият пестелив автомобил, напълно оборудван с електрическо осветяване и запалител, челен похлупак, облицована аварийна гума и така нататък Това е първият френски автомобил с ляв волан.

Също по този начин това е първият всеобщ автомобил конструиран по този начин, че да бъде ръководен от всеки. Пазарната му цена от 7950 франка е извънредно ниска за момента. " Type A " има четирицилиндров мотор, доста пестелив - с консумация 7.5 л. бензин на 100 км, тристепенна скоростна кутия. Автомобилът елементарно доближава 65 км/час.

От май 1919 до декември 1921-а са създадени 24 093 автомобила от " Type А ". От края на годината се появяват първите лекотоварни коли: върху шасито на " Type А " с платформа с потребен товар от 300 кг.

Популярността на колите " Ситроен " пораства. По време на една вечеря певицата Жозефина Бекер извършва в чест само че своя посетител - Андре Ситроен, песента „ Имам две любови - моето Отечество и " Ситроен “.

Компанията „ Ситроен “ става един от най-успешните автомобилни производители в Европа към началото на 30-те години на предишния век. 

Независимо от удачното градивно решение, моделът Traction Avant се оказал прекомерно безценен за произвеждане, което довело до съвсем цялостен финансов провал Citroën. През 1934 година поради задължения компанията минава в ръцете на своя максимален заемодател - компанията Michelin. За благополучие на Michelin, пазарът посрещнал Traction Avant с разтворени прегръдки и доста продажби.

От 1976 година автомобилната компания става част от концерна PSA Peugeot Citroën, чиято щаб квартира е на улица Fructidor в Париж.

Андре Ситроен умира на 3 юли през 1935 година в Париж от рак на стомаха. Той е заровен в Монпарнас, като службата е водена от основния равин на Париж.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР